Saturday, September 26, 2015

Syystarinoita V

Joka kerta kun yksi entinen tuttavani ajaa Portsan ohi, hon toteaa että Portsan puutalot ovat rapistuneet. Hän on nousukas joka ylpeilee saksalaisilla esi-isillään aikojen aamussa Viipurissa, mutta kieltää karjalaisuutensa. Hänen molemmat vanhempansa olivat karjalaisia. Luulen että Portsan puutalot edustavat hänelle köyhyyttä lapsuudessa. Hänen intelligentti miehensä halusi asua Portsassa, mutta rouva myi asunnon ja muutti kerrostaloon. Portsan talot näyttävät hyvinvoivilta ja kauniilta. Ainakin minusta.

Puutaloauminen on elämäntapa ja vaatii asujalta viitseliäisyyttä ja mukautumista. Asuin kerran Portsan puutaloasunnossa. Asunto oli siihen maailman aikaan isoksi rakennettu jo alunalkaenkin. Joku edellisistä omistajista oli tuhonnut keittiöstä kakluunihellan ja laittanut komeisiin kakluuneihin sähkövastuksen. Pomoni mielestä asuntoni oli niin hieno että en tarvitse kesätöitä. Alla oleva työpaikkakuvaus on ajalta kun asuin tuossa asunnossa. Pomo ylpeili että hän otti töihin sosiaalitapauksia. Ehkä ne olivat alemmin koulutettuja kuin pomo itse.

Kaikkea on tullut koettua: Lastentarhanopettajat odottivat oven takana päästäkseen kokoustaan pitämään. Siivooja tai sijainen tuli kaatokännissä töihin ja rojahti lattialle. Päätimme vahtimestarin ja erään ohjaajan kanssa raahata kaukaisimpaan vessaan keittiön takaiseen nurkkaan lukkojen taa tämän työnsankarin. Kaikki meni hyvin jonkin aikaa, sitten vessasta alkoi kuulua hirveä ryske ja möly. Onneksi kokous päättyi ja päästimme hänet ulos. Henkilö meni puhelimeen ja soitti pomolle virastoon ilmoittaen olevansa humalassa. Pomo huusi että mene heti pois sieltä.

Monet ihailivat siivoojan rohkeutta ja rehellisyyttä.

Olin käsittämätön henkilö jonka kirjahyllyssä oli klassikoita ja muita arvostettuja kirjoja. Pomo sanoi ettei kukaan enää 1980-luvulla lue venäläisiä klassikoita. Siinä hän kyllä erehtyi. Itse hän uskoi olevansa Alma Mahlerin inkarnaatio.

En ole koskaan ollut kunolla oikeauskoinen. Harriet oli Steiner uskossaan niin tosissaan että olisi varmaan tehnyt hirveitä tekoja uskonsa vuoksi. Minua hän haukkui kanaksi kun uskalsin epäillä Steinerin ihan kaikkia näkyjä ihmisestä. Minusta terve epäily on paikallaan aina. En epäile Steinerkoulun oikeutusta, siitä ei ole kyse. terveen järjen käyttö on sallittua. En myöskään usko rotujen hierarkiaan.

Luovassa toiminnassa varsinainen pomo oli lähes aina jossain päin virkavapaalla tai muualla. Sijaiset hoitivat hommia miten taisivat. Kerran pomo sanoi ettei häntä kiinnosta koko homma yhtään. Seikkiksessä vitutuksen ja kyttäyksen malja vuoti yli.

No comments: