Tuesday, March 13, 2018

Väkivallaton huhtikuu

Bussissa istui iäkäs nainen. Hänen kasvojensa toinen puoli oli musta. Ajattelin mielessäni että oliko mies vai aikuinen lapsi tai lapsenlapsi lyönyt. Naisen kasvoilla oli ilme joka oli sekoitus häpeää ja mielistelelyä. En tiedä mitä nainen olisi sanonut jos olisi kysynyt, mutta liukkailla keleillä ei tuollaista jälkeä synny. Poistuin bussista.
1980-luvulla oli muodissa puhua väkivallasta hyvinkin pikkusievästi, aivan kuin se olisi ollut tabu. Lapsiperheitä kytättiin sillä silmällä, joska pääsisi käräyttämään. Jos joku oli merimiehenmuija, niin ei se akka voi läimimättä selviytyä ja muutenkin epäilyttävä ihminen. Menee naimisiin merimiehen kanssa ja vielä lapsiakin on tehty.(Kaikki eivät ole laskelmoivia, kuten Haije ja Leni ja Krista)

Toista se oli naapurin Konsta, kunnon mies ja isä. Veteli selkään viikonloppuisin ja antoi reilusti ruokarahaa. Se väkivalta oli parempaa kuin meillä luultu oleva. Sitten ovat nämä henkisenväkivallan hyvät ihmiset, heistä voisi joissakin olosuhteissa kehittyä kunnon psykopaatteja.

Meillä tunki kylään yksi nainen. Hän oli isokokoinen ja naimisissa erään laivayhtiön pomon kanssa. Itsellään hänellä ei ollut koulutusta mihinkään. Hän vakoili perhettämme. Mokomakin laskelmoiva akankutjake. Omassa kodissaan hän tappeli kakaroidensa kanssa ankarasti, mutta se oli eri asia. Luulen että anoppi oli koko jutun takana. Hän vhasi lastaan eli miestäni, ja sen mukaan koko perhettä. (Anoppi odotti koko elämänsä pääsevänsä perheestään eroon ja voivansa aloittaa elämisen.) Luovassa Toiminnassa pomo nimitteli sosiaalitapauksiksi, vaikka maksoimme itse laskumme, ruokamme ja kaiken elämisemme. Ostimme jopa oman asunnon. Paraskin normitapaus. Uskoi hallitsevansa maailmaa pillullaan.

Kun Seikkiksessä yksi ohjaaja potkaisi karate-potkun naisen vatsaan, siitä ei saanut puhua. Se ei ollut väkivaltaa. Hän oli demari.

Ehdotan että huhtikuu nimetään väkivallattomaksi kuuksi.

Lokinkatu on täynnä pieniä lammikoita. Vettä on satanut koko vuorokauden ja jäät sulavat hitaasti, mutta varmasti.

No comments: