Friday, January 29, 2016

Puutaloasuminen on elämäntapa

Aurinko tuli esiin ja kultasi naapurin punatiilisen savupiipun. +0,5 astetta. Lumet sulaneet ja jäät jyrsitty kaduilta. On tammikuun viimeinen viikko menossa.

Olen onnellinen etten ole omakotitalon omistaja. Jos ostaa omakotitalon, niin sitoutuu elämän pituiseen korjaus, kohennus ja huolehtimisprojektiin. Omakotitalossa ei pelkästään asuta kuin pellossa, on osattava nähdä, ennakoida ja tehdä itse. On ihmisiä joille tämä sopii. Minulle riittää puutalo-osake ihan hyvin.

Kaikille ei sovi puutalo-osakekaan. Puutaloasuminen on elämäntapa ja pitää vastata itse asumisestaan. Jos unohtaa laittaa lämmön päälle talvella ja poistuu viikoiksi jonnekin, on aika vaikea vaatia korvauksia mistään. Jos pikkugrynderin remontoima ja myymä puutaloyksiö on sietämättömän kylmä, niin se ei ole taloyhtiön vika. Jos pikkugrynderi repii lähes kaikki eristeet eteistiloista ja purkaa kakluunihellan, niin miten se voisi olla lämmin? Näille asujille suosittelen kerrostaloa.

Toisaalta nuoret ja ulkomaalaistaustaiset lämpimän maan ihmiset eivät tiedä näistä asioista mitään. Ihmiset jotka ovat lapsena asuneet puutaloissa, tietävät miten asutaan. Puulämmitys vaihtaa sisäilman ja yhteisöllisyys kuului ennen luonnostaan asumiseen kaikkine variaatioineen. Naiset riitelivät keskenään tulisestikin, yleensä syynä oli lasten kasvatus ja kasvattamattomuus. Tällä alueella naiset ovat vieläkin myrkyllisen hyviä. Tehtiin myös talkootyötä ja juhliakin oli. En tiedä onko enää yhteisöllisyyttä. En ole kovin yhteisöllinen. Sovittelevuus asioissa on Turussa aika mahdotonta, täällä ollaan joko tai mentaliteetilla.

Sitten on vessanviemäri joka ei todellakaan johtanut minnekään. Kumma kyllä se ei haissut, joten minne menivät kakkavedet? Naapurin tyttö oli huulipyöreäni. Olen minäkin. Tuossa asunnossa on tapahtunut outoja aikaisemminkin. Vanhan mummon asuessa lattia vajosi niin että oli ylä ja alamäkeä elämänsä totaalisesti. Lopuksi hän asui eteisessä, rakensi barrikaadin, eikä päästänyt ketään sisälle. Hän kuoli eteiseen. Sitten tuli remppatytöt ja remontoivat asunnon ja myivät sen. En tiedä saivatko omansa takaisin. Kunnossa aunto ei ole vieläkään. Molemmissa asunnoissa asuu vuokralaisen vuokralaisia.

Nyt näkyy sinistä taivasta talojen takaa. Kevään tuoksua ilmassa.

No comments: