Friday, March 22, 2019

Tienristeys on risti



Dostojevskin vaimo Anna Grikorijevna, oli suomenruotsalaiata sukua ja edellä aikaansa. hänen perheellään oli kirjapaino ja Anna Dostojevskaja toimitti miehensä tekstit painokuntoon ja oli muutenkin käytännöllinen ja järkevä. Hän tuskastui miehensä "holtittomaan" rahankäyttöön. Dostojevski noudatti lähimmäisrakkauden käskyä ja lähdettyään ulos kävelemään, otti hän taskuunsa kolikoita jaettavaksi. Kerran taas hän lähti kävelemään kolikkoineen. Hänen vaimonsa naamioitui kerjääjäksi ja pyysi rahaa Doatojevskiltä sanoen:" Armollinen herra antakaa almu. Mieheni tuhlaa kaikki rahansa, eikä lapsillemme ole ruokaa." Dostojevski ei katsonut sitä jolle almun antoi, ja niinpä hänen vaimonsa sai kolikon. Asiasta keskusteltiin kotona sillä hänen vaimonsa oli rehellinen ihminen.

Dostojevski asui aina kulmatalossa. Miksi hän asui näin ei tiedetä varmasti, mutta kulmaa seuraa risteys eli risti. Hänen romaaniensa henkilöt asuvat melkein aina kulmatalossa. Risteys on risti, ja siinä asuvat elävät ristinsymboolissa. He kantavat ristiä koska heillä on risteys.

Vanhan venäläisen kansanuskomuksen mukaan risteyksessä asuu saatana. Risteyksessä kohtaavat Pyhä ja paholainen Dostojevski sanoo, että Jumala taistelee paholaisen kanssa, ja taistelukenttänä on ihmisen sydän. Romaaneissa henkilö taistelee sisäistä taisteluaan.

Dostojevski asui myös melkein aina kirkon vieressä. Hän asui Pietarissa kuudessatoista eri osoitteessa ja useimmiten kirkko näkyi hänen ikkunaansa. Hänen lempikirkkonsa oli Vladimirin Jumalansynnyttäjän Ikonille pyhitetty kirkko, ja se näkyi hänen viimeisen kotinsa ikkunaan. Nykyään samainen kirkko on palautettu varsinaiseen tarkoiytukseensa kirkoksi. Neuvostoliiton aikaan se toimi museona.

No comments: