Dostojevskin elämää leimasivat kärsimyksen lainalaisuudet. Kuusitoista vuotiaana hänen äitinsä kuoli. Kun hän oli kahdeksantoista vuotias, maaorjat tappoivat hänen isänsä. Kuultuaan isänsä murhasta, Dostojevski sai ensimmäisen epilepsiakohtauksensa. Tämä sairaus kulki hänen mukanaan kuolemaan asti. Kaikki me tiedämme tämän taudin, mutta emme tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä. Epilepsiaa on mystisoitu Jumalan tautina ja sitä on pidetty merkkinä jostakin salatusta.
(Minun isäni äidin puoleisessa suvussa sitä on esiintynyt tasaiseen tahtiin joillakin. Mateli Kuivalattaren tytär sairasti epilepsiaa.) Epilepsia on fyysisesti erittäin raskas sairaus.
Epilepsiakohtaus tulee arvaamatta ja kohtauksen aikaan ihminen ei voi kontrolloida itseään ja voi loukata kaatuessaa. Kohtaus kestää jonkin aikaa, ja herättyään potilas kokee väsymistä. Jokainen kohtaus voi johtaa periaatteessa kuolemaan. Idiotti teoksen ruhtinas Myskinin epilepsiakohtaukset kuvataan tarkasti. Ensimmäisestä kohtauksesta lähtien Dostojevski eli elämän ja kuoleman rajalla. Kun hän oli rangaistussiirtolassa, hänellä oli kohtauksia kerran viikossa. Vapauduttuaan kohtauksia oli kerran kuussa.
Viimeinen tuomio.
Kun Dostojevski oli kaksikymmentäkahdeksan vuotia, hän koki kaikkein järisyttävimmän tapahtuman elämässään: Hän seisoi keskellä toria näytöksessä, jossa hänellä ja hänen kavereillaan oli valkoiset siteet silmillä ja heidät piti teloittaa kaiken kansan nähden. Hän sanoi vieressä seisovalle kaverilleen: "Kohta me olemme Yhdessä Kristuksen kanssa." Kaveri vastasi: "Kohta me olemme hyppysellinen tuhkaa." Kun hän kuuli tsaarin armahtaneen heidät, hän lauloi kiitos psalmia sellissä niin että raikui. Tuomio oli muutettu rangaistussiirtolatuomioksi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment