Wednesday, March 6, 2019

Ohjaajavanhuksen risti I


Panteleimon ikoni

"Niiden, jotka vaeltavat tuhansien virstojen päästä Ohjaajan luokse, on ollut mahdotonta tunnustaa syntejään omalle papilleen. niiden vaeltajien sielu on murskattu ja litistetty. He kulkevat mitään tietoista odottamatta, mutta jonkinlainen hämärä toivo pelastamisesta panee heidät liikkeelle."

Dostojevski käyttää mielenkiintoista termiä, puhuessaan ohjaajavanhuksista, hän kutsuu heitä ohjeenantajiksi. Ohjaajavanhus palvelee rakkauden ja sanan varassa, ja häneltä tullaan hakemaan lohtua ja ohjaita. Ohjatessaan ja lohduttaessaan Ohjaaja itse palvelee Rakkautta ja Sanaa.

Dostojevskiä kiinnosti suuresti ohjaajavanhuksen risti, sillä tuhansien ihmisten syntien kuuleminen on raskas risti. Eräässä Dostojevskin kertumuksessa nimetön Ohjaaja kertoo " Kaksikymmentä vuotta olen kuunnellut ihmisiä, tuhansia ihmisiä, ja tutustunut siihen, minkä ihminen piilottaa perimmäiseen sielun nurkkaan, mutta en vielä nytkään kykene tyynesti kuuntelemaan, vaan minut valtaa väristys. Tällaisella hetkellä menetän sen hengen, jolla lohduttaisin ihmistä, sillä joudun tarkkailemaan itseäni ja huolehtimaan siitä, että pysyn nöyränä kuunnellessani sielun salaisuuksia." Ei ole varmuutta onko edellinen Dostojevskin omaa ajattelua, vai onko joku ohjaaja kertonut hänelle näistä asioista.

Ohjaaja Nektarin hengellinen lapsi on merkinnyt muistiin seuraavan keskustelunsa:" Joutuuko ohjaaja ottamaan kannettavakseen kuulemansa synnit ja kärsimykset?" "Kyllä, sinä olet ymmärtänyt tämän asian ja siksi vastaan sinulle. Minun pakko ottaa kannettavakseni, koska muuten en voi antaa toiselle kevennystä Niin paljon kannan syntiä ja surua, että siitä kasvaa kivivuori, ja sinusta tuntuu ettet enää hallitse sitä ylläsi, mutta vaikeimmalla hetkellä saat armon, ja kivet lentävät kuin lehdet syksyllä ja sinä saat voimia ottaa vastaan synnintunnustustusta."

Karamazovin veljeksissä Dostojevski kuvaa Ohjaajavanhuksia:" Ohjaajavanhus on se, joka ottaa teidän sielunne omaan sieluunsa, ja teidän tahtonne omaan tahtoonsa. Kun te valitsette itsellenne Ohjaajan, te luovutte omasta tahdostanne, annatte sen Ohjaajan tahtoon."

Ohjaajan ohjeiden noudattaminen on vapaaehtoista kuuliaisuutta; ohje ei ole piispallinen käsky. Jokainen valitsee vapaaehtoisesti ohjaajansa, ja Ojaaja voi kieltäytyä ottamasta häntä hengelliseksi lapsekseen. tarvitaan molemman puolonen hyväksyntä.

Vanhalla Venäjällä oli olemassa rituaali, jossa Ohjaaja otti ohjattavan hengelliseksi lapseksee ja otti hengellisen lapsensa käden kaulalleen sanoen: Tästä hetkestä kaikki sinun syntisi ovat minun kannettaviani. Minä vastaan sinun synneistäsi viimeisellä tuomiolla."

No comments: