Friday, February 15, 2019

Ylösnousemuksesta


Ikonien maalaajien nimiä ei julkaista. Kyseessä on Ylösnouseuksen ikoni. Ehdotin kerran Turun ortodoksiselle neuvostolle että kysyisen ikonin maalaajalle annettaisiin vapaus maalata tämä ikoni seurakuntasalin päätyseinälle, tai alustalle, joka kiinnitettäisiin seinään. Eräs henkilö vastusti, koska seinä melko varmasti hylkisi ikonia. Mene ja tiedä.


"Totisesti, totisesti minä sanon teille: Jos ei nisunjyvä putoa maahan ja kuole, niin se jää yksin, mutta jos se kuolee, niin se tuottaa paljon hedelmää." Nämä sanat ovat Karamazovin veljesten motto.

Kysymys on ylösnousemuksesta: Jotta siemen alkaisi kasvaa, on sen ensin kuoltava, ja näin myös Kristus kuoli noustakseen kolmantena päivänä kuolleista. Kristuksen ylösnouseminen on myös meidän ylösnousemuksemme. Nämä sanat ovat Dostojevskin hautaristissä. Johanneksen evankeliumi on Dostojevskille evankeliumeista tärkein.

Hän luki Johanneksen evankeliumia sen luonteen vuoksi, hän halusi tietää kuka on Kristus. Dostojevskin merkinnöistä on nähtävissä epäilys. Kristus ei ollut hänelle itsestään selvyys.

"Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?" (Nathanael) "Tule ja katso."(0petuslapset) " Ellen näe naulan jälkiä hänen käsissää, en usko että hän elää."(Tuomas)

Karamazovin veljeksissä Dostojevski käsittelee ruumiin ylösnousemista. Ulkomaosesti teos päättyy traagisesti. Feodor Pavlovits on murhattu. Smertjakov on tahnyt itsemurhan ja Ivan on sairas ja hulluuden partaalla. Mitja Karamazov on tuomittu Siperiaan pakkotyöhön ja lopussa kuolee pikku Iljusa, romaani päättyy hänen hautajaisiinsa. Hautajaisruokana on pyöteitä blinnejä.

Samaan aikaan kuoli Dostojevskin oma poika ja teoksessa on tämä perhetragedia taustalla.

Eräs venäläinen tutkija on verrannut Karamazovin veljeksiä ortodoksiseen uskontunnustukseen."Odotan kuolleiden ylösnousemista ja tulevan maailman elämää."

No comments: