Sunday, February 24, 2019

Evankeliumin merkitys Dostojevskille ja hänen tuotannolleen

Vuonna 1850 Dostojevski kuljetettiin kahleissa Omskiin, Siperiaan. Oli joulu ja Dostojevski totesi uuden elämän alkaneen hänen henkilökohtaisessa historiassaa. Hänellä ei saanut olla kynää, eikä paperia, eikä hän saanut pitää yhteyttä omaisiinsa tai muihin karkotusalueen ulkopuoliseen henkilöön.

Johanneksen evankeliumi oli Dostojevskille kaikkein tärkein evankeliumi.

Omskissa kolme dekapristien vaimoa veivät, lahjottuaan ensin vartijan, Dostojevskille evankeliumikirjan. Tästä kirjasta tuli Dostojevskille ainoa kirja vankeudessa ja se muutti hänen elämänsä suunnan lopullisesti. Hän kohtasi Kristuksen.

Teoksessaan Rikos ja rangaistus oli kirjoitus vaiheessa luku, jossa Raskolnikov kohtaa Kristuksen. Myöhemmin hän poisti kohtauksen sillä se oli liian henkilökohtainen ja tunnistettavissa. Hän laittoi kohtaukseen Sonja Marmeladovan lukemaan Raskolnikovalle evankeliumia. Evankeliumi korvaa Raskolnikoville Kristuksen. Tässä on suora linkki Dostojevskiin joka kantoi sydämessään evankeliumia Siperiasta palattuaan.

(Aikoinaan eräässä aikuislukiossa käsiteltiin Rikosta ja Rangaistusta. Minua vaivaa vieläkin tapa millä kirjaa käsiteltiin. Sonja Marmelaadova käsitettiin ihan väärin pelkästään huorana jota sopi halveksia ja sitä rataa... Ehkä se johtui opettajan naiskäsityksestä, puhumattakaan filosofian opettajasta jonka naiskäsitys oli peräisin 1800-luvun tunkkaisesta ihmiskäsityksestä.)

Kun Dostojevski kuoli, evankeliumikirja muistiinmerkintöineen siirtyi hänen vaimolleen, joka taas puolestaan antoi sen pojalleen. !922 poika kuoli ja evankeliumi vietiin Lenin kirjastoon ja on nähtävillä tutkijoille nykyään.

Raskolnikov on Lasarus. Evankeliumin lopussa Lasarus kuolee fyysisesti. Raskolnikov kuolee henkisesti murhattuaan vanhan naisen. Raskolnikov sanoo että hän ei murhannut vanhaa naista, hän murhasi itsensä. Rikos ja rangaistus on kertomus kuolleesta ihmisestä nimeltä Raskolnikov.

Huonetta, jossa Raskolnikov asuu verrataan ruumisarkkuun. Raskolnikov, murhattuaan vanhan naisen, kätkee varastamansa rahat kiven alle. Murhapäivästä kuluu neljä päivää siihen, kun Sonja Marmeladova lukee evankeiumia. Lasarus oli haudassa neljä päivää, ja haudan suulla oli kivi, kuten tapana oli. Kätkiessään aarteen kiven alle, Raskolnikov sulkee oman hautansa.

Evankeliumin jakeessa 43 Kristus herättää Lasaruksen "Lasarus, tule haudasta ulos." Sonja lukee evankeliumia ja lopetettuaan sanoo Raskolnikoville "Nouse Ylös." Raskolnikov ei ymmärrä miksi hänen pitäisi nousta ylös, mutta hän nousee seisomaan ja tästä alkaa hänen ylösnousemuksensa. Romaanin ydin on Johanneksen evankeliumin yhdennessätoista luvussa. Katumus, Siperia ja Sonjan rakkauden tajuaminen saa hänessä aikaan alun uuteen elämään.

No comments: