Saturday, February 23, 2019

Suomalaisen kansannaisen historiaa

"Omistettu hänelle, joka syntyi.
Ja hänelle, joka kuoli pulska viikko syntyneen synnyttyä."


Antti Heikkisen kirja Mummo on huikea kuva kansannaisesta, jonka elämä on kuin Suomen historian näkymätön, mutta ei mitätön osa. Kirjan nainen käy läpi itsenäisen Suomen korpikonnulla elävän, nälkärajan, ja karun, jopa tylyn arjen. Tämä nainen ei romanttisesta rakkaudesta hölise. Hän pelkäsi Jumalaa ja koveni luonnoltaan isosti. Kommunistiviha oli jotenkin imetty äidinmaidossa. Maat ja metsät muuttuivat omiksi totaalisella voimalla. Suomalainen sisu paljastuu saatanalliset pahan luonteen puolet olevaksi luonneviaksi.

Kirjan mummoa ei varmasti kukaan kuvittele tai odota rakas sanaa sanomassa. Ei, tämä nainen vaikenee kaikesta lepertelystä. Kirjan mummo ei ole mummo sanan varsinaisessa merkityksessä. Hänellä ei ole omaa lasta, mutta lapsi on tullut ja siitä huolehditaan.

Näitä naisia löytyi kaikkialta maastamme, ja taitaa löytyä vieläkin. Antti Heikkisen Mummo on nerokas kirja, se on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle.

Muistin omat mummoni ja muut suvun naiset. Heillä oli kyllä herkempikin puoli ja hellyyttäkin oli, mutta selviytyäkseen kovista arjen asioista heidän oli opittava selviytymään itsensä kovettamalla.

Antti Heikkinen on kertoja vailla vertaa kirjallisuudessamme nykyään.

No comments: