Thursday, February 21, 2019

Suurinkvisiittori IVSyväriläinen ikoni Viimeinen tuomio, yksityiskohta: Saatana liekeissä.

Tapahtuu Espanjassa, kerettiläisten vainon pahinpaan aikaan, suurinkvisiittori katsoo kansaa ja huomaa uhkan. Hän on tullut käymään ja mahdollisesti häiritsee ihmisen luomaa toimivaa järjestelmää.

Ivan ja Aljosa keskustelevat edelleen.
" 1400-luvun Sevillan torilla vietetään kerettiläisten polttajaisia. Kansaa on paljon, kardinaali, vanha ja äkäinen vallankäyttäjä, Jumalam edustaja maan pällä antaa merkin rovion sytyttäjälle. Hän ei ollut komea kardinaalin puvussaa silloin kun Roomassa vainottiin alkukristittyjä, ei, hän on vanha pistäväkatseinen 90-vuotias ukko pukeutuneena karkeaan munkinkaapuun. Hän on Suurinkvisiittori, hänen seurueeseensa kuuluu vartiomiehet ja uskon soturit. Hänen katseensa on terävä ja kuoppaisten silmien pohjalla. Hän näkee kuinka Hän herättää kuolleista pienen tytön. Suurinkvisaattori päättää toimia, ja käskee sotilaiden ottaa kiinni Hänet.

Samaan aikaan Sevillan torilla on Hän ja kansa tunnistaa hänet. Hän on tullut Sevillan torille käymään ja nuori äiti lankeaa hänen jalkoihinsa ja rukoilee että Hän herättäisi lapsen kuolleista. Hän sanoo: "Talita kuumi- tyttö, nouse ylös." Tyttö nousee arkussa istumaan hautajaiskimppu kädessään. Kansa itkee, huutaa ja osoittaa kunnioitusta. Mutta seuraavassa hetkessä kansa hiljenee ja väistyy sotilaiden tieltä, ja kumartuu maahan suurinvisiittorin edessä. Hän viedään pyhän tuomiosalin ahtaaseen vankikoppiin. Kaiken yllä leijailee pimeys, hiljaisuus ja kuumuus. Yö tuoksuu sitruunoilta ja laakerilta. Äkkiä saapuu suurinkvisiittori vankityrmään. Hän syyttää Hänta siitä että Hänon tullut häiritsemään turvallista järjestelmää, jonka katolinen kirkko on luonut. "Olisit pysynyt poissa." Ja huomenna minä tuomitsen sinut vääräuskoisena kansanvillitsijänä roviolla poltettavaksi ja olet huomaava että kansa joka riemuitsi sinun tulemistasi, on sytyttämässä rovion liepeitä että paremmin palaisit. Rooman Paavi tietää jo että niin käy ja hyväksyy sen."

No comments: