Tuesday, February 12, 2019

Anteeksiantamisen lahja

Metropolissa asuva tätini tapasi käydä ostamassa oikeata beigialaista suklaata hienosta kahvilasta. Tätä kauppamatkaa varten hänen oli pukeuduttava aina tavallista hienommin. Nyt tätini asuu palvelutalossa ja toivon että hänelle tuodaan oikeaa suklaata sinne. Tuoksut ja maut nostavat muistoja esiin. (nim. aistien voima)

Tämä ikoni on erään henkilön maalama ikoni. Oli takavuorien nyttelyssä jossain ovenpielessä.

Kristillinen anteeksiantamus ei ole järjellä selitettävä, se ei ole humanismia. Se on ymmärrettävissä ainoastaan Kristuksen kautta. Kristus antoi anteeksi vihollisilleen.

Feodor Dostojevskilla oli anteeksiantamisen lahja. Hänellä oli tapana kävellä Pietarin katuja aina ennen kuin aloitti työskentelyn. Hän kirjoitti aina ainoastaan yöllä. Kerran hän oli taas kävelemässä köyhien korttelissa kun humalainen mies kävi hänen kimppuunsa. Tämä löi ja potki häntä. Onneksi lähistöllä ollut poliisi näki tapahtuman ja vei miehen poliisiasemalle. Dostojevski seurasi perässä, ja pyysi poliisia päästämään miehen vapaaksi. Poliisi sanoi ettei miestä voi päästää vapaaksi koska paperit oli jo kirjoitettu miehen pitäisi maksaa sakkoa. Dostojevski maksoi vaaditun summan ja mies oli vapaa. Kotona hänen vaimonsa kyllä huomasi mustelmat ja ruhjeet.

Tapaus tuo mieleen Serafin Sarovilaiseen kohdistuneen pahoinpitelyn. Serafim Sarovilainen pahoinpideltiin niin raaásti, että luostarin veljestö pelkäsi hänen kuolevan. Kun pahoinpitelijät saatiin kiinni, niin Serafin Sarovilainen vaati että heidät päästettäisiin vapaaksi, tai hän lähtisi luostarista.

Dostojevski samaistui Serafim Sarovilaiseen ja Kristuksen kärsimyksiin.

Luostarivanhus Sosima sanoi: "Kun näkee ihmisen synnit ja kysyy miten ne voisi voittaa omalla voimalla vai nöyrällä rakkaudella, jos kerran näin päätät, päätä nöyrä rakkaus ja voit voittaa kaikki maailman esteet. Nöyrä rakkaus on suurin voima maan päällä, toista sellaista ei ole.

No comments: