Friday, February 1, 2019

Vanhuus ei ole vamma, ei rikos, se on maallisen elämän viimeinen aikaMoni vanhua tuntee varmasti kauhua ja ahdistusta vanhusten hoidon tasosta juuri nyt. Kauhu on ihan todellista. Ihmisen perustarpeet ovat näämmä rahastamisen kohteina.

Miten paljon vanhukset tekevät itsemurhia nykyään? En ihmettele vaikka ne lisääntyisivät tuntuvasti. Kukaan ei halua hoivattomaan hoitokotiin makaamaan paskoissaan. Siin on ihmisarvoinen vanhuus kaukana. Tämän päivän vanhukset ovat rakentaneet työllään tämän hyvinvointivaltion, joka ei ole heille itselleen pelkästään hyvinvointia, se on joillekin muuttunut pahoinvoinniksi.

Kaikki hoivakodit eivät ole huonoja tai kelvottomia. Tiedän että on olemassa hoivakoteja joissa vanhukset ovat kuin perheenjäseniä ja heidän kanssaan jopa puhutaan ja tehdään asioita yhdessä kunnioittavasti. Vanhuus ei ole rikos.

Ajassamme on jotain hyvin pelottavaa ja kylmää. Kuka on puhunut hellyydestä tai rakkaudellisuudesta ihmisen kohtelussa. Nykyään kaikki mitataan rahassa ja tuloksessa. Jos tällainen jatkuu, olemme täydellisesti tuhon tiellä.

Vanhusten hyvinvointi on sivistuneen yhteiskunnan mittari. Sama koskee vammaisia ja muita erityisryhmiä. Miten moni kansalainen haluaisi kaasukammiot ja teloituskomppaniat poistamaan tuottamattomat kansanosat pois? Toivottavasti ei edes tulevaisuudessa näin käy.

Yksi on varmaa, me kaikki vanhenemme, emmekä kaikki ole virkeitä ja terveitä 100-vuotiaita.

No comments: