Monday, February 11, 2019

Kristuksen rakkauden laki

En ole kotoutunut Suomeen vaikka olen asunut koko ikäni täällä ja myös sukuni monessa polvessa on suomalainen. Minä olen yksi niistä suomalaisesta jotka eivät ole kotoutuneet tänne. Voi olla että en kotoutuisi muuallekaan. (nim. kotoutumaton.)

Dostojevski kirjoittaa Karamazovin veljeksissä henkilökohtaisuuden laista. Luostarivanhus Sosima kertoo synnintunnustajasta joka on puhunut rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan."Mitä enemmän rakastan ihmiskuntaa, sitä vähemmän rakastan yhtä ihmistä." Haaveissani olen kohonnut sellaisiin sfääreihin että kykenen palvelemaan koko ihmiskuntaa. Menisin vaikka ristille ihmisten puolesta. Totuus on kuitenkin karu, en tulisi toimeen päivääkään toisen ihmisen kanssa samassa tilassa. Tilanne kävisi sietämättömäksi ja alkaisin vihata hyvää ystävääni vain siksi että hän syö ärsyttävällä tavalla. Mitä enemmän vihasin yksittäistä ihmistä, sitä vaomakkaammaksi kävi rakkaus ihmiskuntaa. En voi rakastaa ihmistä koska näen hänen kasvonsa."


Ihmistä on rakastettava sellaisena kuin hän on. Tämä on Kristuksen rakkauden laki, joka on ihmiselle mahdoton saavuttaa. Jos joku sen saavuttaisi, se olisi kristillinen uroteko.

No comments: