Thursday, April 30, 2015

Vappuna tulen punaiseksi IV


Tietoa Pyhästä Valpurista:

Oli varsinainen uranainen ennen kuin käsitettä oli keksittykään. Eli vuosina noin 710-779.
Valporg syntyi varakkaaseen englantilaiseen perheeseen ja ajan tavan mukaan hänet pantiin luostariin, jossa hän sai parhaan mahdollisen koulutuksen tuohon aikaan. Yleensä luostariin laitettiin tytöt jotka jäivät naimattomiksi.

Valborg osoittautui lahjakkaaksi ja hänen enonsa, jolla oli vaikutusvaltaa, kutsui Valborgin lähetystyöhön epäkristilliseen Saksaa. Laivamatkalla Valborgin ihmeitätekevät kyvyt tulivat esiin, sillä myrsky oli vähällä upottaa laivan, mutta Valborg rukoili laivan kannella niin voimallisesti että myrsky tyyntyi. Hänet nimettiin merenkävijöiden suojelijaksi ja myrskyn karkoittajaksi.

Saksassa Valborg oli aluksi Benediktiläisessä nunnaluostarissa, mutta siirtyi sitten vuonna 761 miesluostarin johtajaksi. Valborg teki ihmetekoja: ruokki nälkään kuolevan lapsen kolmella tähkällä ja lapsi jäi eloon, taltutti raivotautisen koiran, lääkitsi sairaita ja paransa lapsivuodekuumeisen naisen.

Valborg unohdettiin joksikin aikaa, mutta myöhemmin hänet julistettiin pyhäksi. Hän on katovuosien ehkäisijä, synnyttävien ja lasten, merenkävijöiden, nälkäisten työtätakevien, opiskelijoiden ja katovuosista kärsivien suojelija.

Häntä juhlitaan Vappuna.

Valborgin eno jolla oli vaikutusvaltaa, oli edellä aikaansa nostaessaan naisen ja muitakin lahjakkaita naisia miesten reviireille kirkollisilla alueilla. Sopii miettiä ortodoksikirkossa juuri nyt vellovia kiistoja tästäkin näkökulmasta.

Valborg oli roomalaiskatolinen nunna.

No comments: