1960-luvulla Turussa yliopiston opiskelijat menivät Hämeenladulle aikaisin aamulla pilkkaamaan töihin meneviä duunareita. Tämä perinne lienee katkennut jo kauan sitten. Nykyään opiskelijat ovat huolestuneita omista mahdollisuuksistaan opiskella ja saada koulutustaan vastaavaa työtä valmistuttuaan, en usko että heillä on enää halua mennä pilkkaamaan muita kuin poliitikkoja, jos niitäkään.
Vappuna juodaan nykyäänkin maljoja keväälle. Siman historiasta selviää että sitä on valmistettu jo keskiajalla. Sima valmistettiin hunajasta ja siinä oli 17% alkoholia. 1500-luvulla sima oli toiseksi tuoduin juoma viinin jälkeen. Simaa tuotiin Lyypekistä ja Riiasta. Turussa porvarisrouva Valpuri Innamaa oli suurin siman maahantuoja.
Suomessa valmistettua simaa vietiin myöhemmin myös Tukholmaan, jossa se maksoi kapakoissa hunajaa, eli yhtä paljon kuin viini. Siman valmistus kesti vuoden, jonka jälkeen se tynnyröitettiin myyntiin.
Kotisima on huomattavasti turvallisempaa nauttia, kuin tuo keskiajan voimajuoma.
Pyhää Valpuria juhlittiin keväällä toukokuun ensimmäisenä päivänä. Tukholman käsityökillat pitivät vuosittaiset kokouksensa Valpurin päivänä ja lopuksi ryypättiin. Myöhemmin Vappu vakiintui työläisten, ylioppilaiden ja kevään juhlaksi. Keskiajalla Vappu oli hedelmällisyyden ja kevään tulon juhla.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment