Vappu lähestyy. Muutun punaiseksi aina Vapun aikaan. Mieleen tulee 1918 tapahtumat ja syyt jotka siihen johtivat. Kurjuus, käyhyys ja tiedostaminen omasta asemastaan yhteiskunnassa jonka rakenne muuttui teollistumisen myötä. Omistava luokka koki asemansa uhatuksi Suomen itsenäistyttyä. Lisäksi Euroopan ja Venäjän tilanne oli arvaamaton.
Katsoin eilen Leena Landerin Käsky romaanin pohjalta tehdyn elokuvan. Minua riemastutti Miina Malisen asenne, hän otti yliotteen kertaheitolla sivistyneistä lahtareista.
Punaisia nuoria naisia ja tyttöjä raiskattiin ja ammuttiin surutta valkoisten toimesta. Erityisen ärsyttävänä ja tuomittavana pidettiin pitkiä housuja naisilla. Se oli loukkaus miehisyyttä vastaan ja tällainen nainen ammuttiin heti.
Punanaisia naisia nimiteltiin susinartuiksi, rinnastus alkakantaisuuteen ja primitiivisyyteen. ( Samaa rinnastusta käytti Seikkiksen yksi ohjaaja primitiivisistä karjalaisista joita on otettu töihin, ja jotka veivät työpaikkoja kunnon turkulaisilta vuonna 1986.)
En puutu elokuvaan muuten. Toivon etteivät 1918 tapahtumat toistu yleisen kurjistumisen myötä. Oikeiston ärhäkät lausunnot köyhenpää kansanosaa vastaan on kyllä pantu merkille.
Ajatten nyt lähinnä kokoomusnuorten lausumia.
Voisi myös pohtia ihan historiallisesti mihin kaikkeen vaikuttivat 1918 tapahtumat laajemmin ja perusteellisimmin itsenäistyneessä Suomessa. Lahtarien määrittämä roskasakki oli hyvinkin kelvollista rakentaja-ainesta ja kansakunnan moraalin kohottajaa omalta osaltaan. Minua on vaivannut etninen puhdistus Inkoossa 1918 tapahtumien aikaan. Mikä tämä puhdistus oli, ja ketä se koski?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment