Monday, September 15, 2014

Taiteen sisäistäminen on henkilökohtainen kokemus.


Miksiköhän nykyään tuntuu kuvan katseleminen luonnollisemmalta kuin tekstin lukeminen. Kuvia tulvii joka puolelta, ja joskus tuntuu että kuvia ei välttämättä enää näe, ne jäävät alitajuntaan elämään omaa elämäänsä.

Piispa Arseni ripustaa Kristillistä taidetta Valamon näyttelytilassa. Maalaukset ovat Kultakaudelta. Näyttelyn avajaiset lienevät huomenna. Näyttelyn nimenä on Mestarin jälki

Olen häikäistynyt väläyksen omaisesti vilahtavista maalauksista ja luonnoksista. Arseni selittää että Kristillisessä taiteessa on jokin syvempi merkitys tekijälle hänen maalatessaan. Siis suhde aiheeseen on sisäinen näkemys.

Kauneus ei ole koskaan katsojan silmässä, varsinkaan silloin kun taiteesta on kyse. Kauneus on jotakin muuta kuin silmäily ja viihtyminen. Parhaimmillaan se pelastaa maailman. Kauneus ja taiteen ymmärtäminen tapahtuvat aivoissa; silmä näkee, aivot ja alitajunta takevät loput. Taidetta ei pidä ymmärtää, se pitää sisäistää kuten hyvä teksti sisäistetään. Taiteen sisäistäminen on henkilökohtainen tapahtuma.

Valamo on kaukana, ja tuskin olen menossa sinne varta vasten. Toivon että näyttely saa katsojat liikkeelle.

No comments: