Sunday, September 28, 2014

Kiitos että olitte ystävällinen minulle sanoi vammainen koululainen tarjoilijalle...


Miten ihmeessä joltakin henkilöltä evätään pääsy lasten puistoon. Hänellä oli mukanaan vammaisia koululaisia. Miten sinä uskallat tulla tänne? Pomo ei pidä sinun käymisistäsi täällä. Uskallanpa hyvinkin! Sanoin ja latasin katseeni kohti.Tämä tapahtui 1990-luvulla. En lähtenyt minnekään, olimmehan tulleet seikkailemaan. Samaisessa puistossa ensi alkuun oli kaksi poliittisesti valittua ohjaajaa, mutta he riitelivät keskenään niin ankarasti ettei koko hommasta tullut mitään. Nyt toinen oli väistynyt ja tämä kokoomuksen valittu kukkoili kuin paraskin luovapieru. Hän puhui pahaa meistä vammaisten koulun johtajalle. Kaikilla meillä on nakertajamme.

2000-luvulla samaisessa kaupungissa samainen henkilö meni erääseen taidelaitoksen kahvilaan autistisen oppilaansa kanssa. Oltiin juuri liitytty Euroopan Unioniin ja yritettiin olla niin eurooppalaisia että. Täällä tarjoillaan pöytiin. Olemme eurooppalainen kahvila ja toivomme asiakkailta myös tasoa.Katsoin tarjoilijaa silmiin ja sanoin: me olemme vammaisten koulusta ja opetamme oppilaillemme eurooppalaisia tapoja.

Tarjoilija katsoi tiskille kuin apua hakien. Sanoin oppilaalleni että Haluatko että olemme näin hienossa paikassa? Kyllä sanoi oppilas ja sitten tilattiin jäätelöä sörsselillä. Pois lähtiessämme oppilas sanoi tarjoilijalle: Kiitos että olitte ystävällinen minulle.

Nykyään tuota kahvilaa hoitaa ystävällinen maahanmuuttaja. Todella sivistynyt henkilö.

Tänään oli kaunista ja lämmintä.

No comments: