Saturday, March 12, 2016

Rahmaninovin Vigiliaa kuulemassa

Sergei Rahmaninov (1873-1943) oli venäläinen säveltäjä, pianisti ja kapellimestari, jonka pääteoksina pidetään neljää pianokonserttoa, kolmea sinfoniaa ja vigiliaa. Rahmaninov kuuluu myöhäisromantiikan merkittävämpiin edustajiin. Vigilia syntyi 1915 suuren inspiraation alaisena kahdessa viikossa.

Slaavilainen ortodoksinen kirkkolaulutapa oli alun perin yksiäänistä ja pohjautui vanhoihin traditionaalisiin melodioihin (ns. znamenni-laulu). 1600-luvulta lähtien lauluihanne muuttui. Venäjällä alettiin ottaa vaikutteita lännestä, jonka polyfoninen ja moniääninen laulutapa kiehtoi slaaveja. Jotkut kutsuivat aikaa rappiokaudeksi. Sama ilmiö oli myös ikonitaiteessa, jossa ns. kiiltokuvamainen maalaustaide syrjäytti traditionaalisen ikonin maalaus tavan.

1900-luvun alussa venäläisessä kirkkomusiikissa vaikutti ns. moskovalainen kaoulukunta, jonka tarkoituksena oli palauttaa vanhat trditionaaliset melodiat takaisin käyttöön. Rahmaninovin Vigiliassa on yhdeksässä osassa käytetty vanhoja ikiaikaisia melodioita sävellyksen pohjalla. Tästä johtuen se on osana vuosituhantista traditiota.
Tämä Vigilia esitettiin Mikaelin kirkossa tänään illalla. Kirkossa oli paljon kuulijoita.

Yliopiston kuoro ja Wiipurin osakunnan laulajat esiintyivät. Kuoroa johti Mikko Sidoroff. Solisteina: Elisabet Petsalo ja Jarmo Lehtola.

Takanani istui kriitikko joka teki tiettäväksi tietämyksensä. Konsetin jälkeen hän oli yllättynyt positiivisesti.

Olin vaikuttunut. Olin kyllä kuullut tämän Vigilian aikaisemminkin ja silloinkin vaikutuin. Kävelin kotiin, keräsin tielleni osuvat oluttölkit ja ajattelin että arkipäiväisyys luo kontrastia vaikuttuneisuudelleni.

No comments: