Wednesday, March 16, 2016

Kirjapino kasvaa, kirjahyllyt täyttyneet aikoja sitten

Kirjapino kasvaa. Hyllyt loppuneet aikoja sitten. Tuo piilossa oleva Anita Konkan kirja Unennäkijän muistelmat on matka kulttuuriin ja elämään. Se on häkellyttävän rehellinen ja vailla patetiaa.

Dostojevskiä pääsiäisenä perinteisesti. Löysin kirjastosta Anja Snellmanin kirjan Antautuminen. Se on terapeuttinen lukukokemus monellekin. (Aloin epäillä todella perinteisen koulun sopivuutta monellekin lapselle. Olen epäillyt jo kauan.) Olen pitänyt Snellmanin tavasta kirjoittaa ja hän paranee vaan kirja kirjalta.
Katsoin taas Tarkovskin elokuvan Andrei Rublevin. Tämäkin elokuva on taidetta ja hyvä katsoa kaiken maailman viihdetulvan keskellä. En erityisemmin viitsi keskustella näistä elokuvista ortodoksien, kuin muidenkaan oikeassa olevien kanssa. He katsovat kaikkea oikeauskoisten linssien läpi.
Tässä ikonissa on se ohut tuskin näkyvä miekka. Se läpäisee pahan kirurgin tarkkuudella. Länsimainen tapa maalata miekka leveäteräiseksi edustaa ns. turmeltunutta tapaa ikonimaalauksessa. Täm ikoni on Anrei Riblebv elokuvassa kirkon seinässä tai oliko se luostari.

Heidän myötätuntonsa on kadonnut ja mietin usein että koska tämä ortodoksisienkin arvojen koveneminen alkoi? Sitten on tämä suosikkius ja ylimielisyys ja toisten alistamisen yritykset. Seurakunta ei saisi olla bolitbyroo. joitakin kiehtoo yksinvaltiuden eetos.

Aurikoinen ja lämmin päivä. Seinan takaiset hirret eivät kuivu hetkessä, vaikka joku yrittää muuta väittää. Tutkimuksen mukaan meidän puoleinen seinän osa ei ole märkä. Sehän lohduttaakin. Jos pinnalta kuivahkon märän hirsiseinän päälle laitetaan muovitapetti, niin tietää miten käy.


No comments: