Friday, March 18, 2016

Joki virtaa vinhasti mereen


Joki virtaa vinhasti mereen. Tuulenpuuska heittelee metallista tuoteselostetelinettä voimalla. Hiekka lentää ja tunkee suuhun, jää narskumaan hampaisiin. Enteilee piinaviikkoa eli Suurta viikkoa.

Radiossa soi Shostakovitshin Jazz valssi n:2. Siinä on jotakin mikä saa kaipaamaan. Muistan pierarilaisen Judinan, pianistin, hän soitti kerran Pietarissa radion suorassa lähetyksessä Motzartin pianokonserton n:23 a duuri.

Stalin sattui kuulemaan konsertin. Välittömästi hän otti yhteyttä radion johtajaan ja vaati taltiointi itsellee. Sitä ei ollut ja, koska Stalin vaati että taltioinnin on oltava hänellä seuraavana aamuna, oli järsestettät nauhoitus heti. Judina soitti jumalaisesti. Stalin lähetti hänelle huomattavan rahasumman kiitoksena. Judina otti rahat ja sanoi Stalinille: lahjoitan rahat kotikirkkoni korjausrahastoon. Rukoilen anteeksi antoa Jumalalta Teille kaikista pahasta mitä olette tahneet.

Stalin ei koskaan vainonnut Judinaa. Shostakovitsh johti konsettia nauhoituksenkin aikana. He kaikki muut, paitsi Judina, pelkäsivät seurauksia.

Luen parhaillaan alla näkyvää kirjaa. Siitä sitten myöhemmin.

No comments: