Sunday, August 23, 2015

Syntynyt skorpionin merkeissä

Mietin tässä korruption olemusta pienissä asioissa kaupunkimme toimissa.

Jos jossakin toiminnassa lastenkulttuuriviikkojen rahoitukseen käytetään tuntityöntekijöiden palkkarahat, niin onko se luova teko, vai ammattitaidottomuutta? Porukka joutuu pakkolomalle ilman korvausta. He pitävät kokouksen ja päättävät kysyä asiaa kaupungin hallitukselta. Kirje juuttuu erään henkilön pöytälaatikkoon. Aikaa kuluu, mitään ei tapahdu ja lopulta kaksi miestä käy hakemassa kirjeen pois ennen kuin määräaika umpeutuu. Jokainen ymmärtää varmaan jatkon. Tämä tapahtui 1980-luvulla.

Vuosia myöhemmin samaisessa toiminnassa irtisanotaan kaikki tuntityöntekijät silloisen yleisen käytännön mukaisesti. Tilalle palkataan pomojen lapsia ja muutama henkilökohtainen ystävä. ( en tiedä olivatko he vakinaisia vai jossakin muussa työsuhteessa, hämärä menettely kuitenkin.) Taas irtisanotut työntekijät valittavat kaupunginhallitukselle ja tälläkertaa se menee perille. Vaikutus on mitätön ja apulaiskaupunginjohtaja siunaa pomon lapsen nimittämisen erään leikkipuiston toiminnanjohtajaksi. Minä kuulin tapauksesta vasta jälkeen päin koska olin ollut toisaalla. Hämmästyin (tai eihän siinä toiminnassa enää mikään hämmästytä) kun kuulin eräätä ohjaajalta organisoineeni koko kapinan. Tämä tapahtui kymmenen vuotta myöhemmin.

Missä määrin tämä on korruptiota, sitä en tiedä, mutta hyvän tavan vastaista se on, ja erittäin epäilyttävää. Onhan se hyvä että pomojen lapset eivät syrjäydy, se ei kuitenkaan estänyt muutamien muiden syrjäyttämistä.

Jos horoskooppi merkillä on väliä ohjaajia valittaessa, niin en usko että skorpioni on suositus, sen enenpää kuin muutkaan taivaanmerkit. molemmat pomot olivat skorpioneja ja sitä odotettiin ohjaajiltakin. Lisäksi saatanan palvojaksi itseään tituleeraava ohjaaja laati horoskooppeja. Hän kertoi että hänen vaimollaan, joka sai demarien avulla vakinaisen työn koska isänsä oli luottamusmies, on samanlainen astrologinen kartta. Pomo tuli kokouksiin horoskooppiaineisto mukanaan.

Alun alkaen kyseisen toiminnan johtoajatus oli että ohjaajina käytettiin opiskelijoita. He olivat tuntityöntekijöitä. Sitten kaikki politisoitui ja loppua ei näy. Elleivät leikkaukset tee jotakin sielläkin.

Miksi monikansallinen jäätelökioski on Seikkiksessä? Eikö olisi järkevämpää ja moraalisti kannatettavaa Reilunkaupan tai lähi tienoon perheyrityksen jäätelö?

No comments: