Saturday, August 29, 2015

Edes vettä, ilmaa ja leipää

Välimerellä uppoavan laivan ruumassa ihmisiä matkalla Eurooppaan turvaan, tukehtui hapenpuutteeseen. Ihmisen hädällä rahastavat julmurit vaativat maksua raittiista ilmasta, jota minun tietääkseni ei ole hinnoiteltu missään. Olisi hyvä tietää minne ulottuvat ihmiskaupan lonkerot eli ketkä kaikki hyötyvät siitä.

Toisaalla Itävallassa löytyi hylätty rekan kontti jossa oli 70. ruumista. Kontti oli ilmatiivis ja pakolaiset tukehtuivat. Uutisissa näytetty kuva oli kuin suoraan Wallander tai Beck-elokuvasta. Tämä ei ollut fiktiota vaan totta.

Ilma ja vesi ovat perusasioita ja pidämme niitä itsestään selvyyksinä, mutta näyttää siltä etteivät ne ole. Pakolaisilla ja siirtolaisilla pitäisi olla edes vettä, ilmaa ja leipää kuljetuksen aikana.

Jotenkin tuntuu siltä että tulevaisuudessa toivotaan yhä enemmän ja enemmän vapaaehtoisten, seurakuntien, yhteisöjen ja kansalaisjärjestöjen ottavan vastuun pakolaisista, köyhistä ja muista selviytymättömistä.

Tässä ei ole mitään uutta.

Juuri äsken uutisissa kerrottiin Göteborgissa harhailevan heitteille jätettynä, kuin jäteautosta kipattuna, lapsia ja nuoria jotka ovat salakuljetetut Syyriasta ja Afghanistanista. Ihmissalakuljettajan auto kippasi heidät kadulle selviytymään huumattuina. Yksi lapsi oli kuollut.

Lapset ja nuoret eivät ole saastaa joka kipataan muiden korjattavaksi.

No comments: