Wednesday, December 10, 2014

Kirkollinen dekkari

Ilmoitus

Ekumeeninen joulurauhanjuhla Turun tuomiokirkossa huomenna torstaina klo. 18.00 Koska juhla taltioidaan ja televisioidaan aattona, olisi oltava paikalla klo 17.40 viimeistään. Pekka Haavisto pitää rauhanpuheen. Tietenkin paikalla ovat arkkipiispat Kari Mäkinen ja Leo, sekä piispa Teemu Sippo ja Pelastusarmeijan edustaja. Tarjolla on korkeatasoista musisointi ja laulantaa.


Katselin yle Areenasta ruotsalaista Maria Lang dekkarielokuvaa. Mietin mikä noissa 1950 luvun dekkareissa ärsyttää niin hirveästi. Olin lapsi 1950 luvulla ja ahdistus tulee sieltä, tietynlainen ajattelun ja tapojen ahtaus ja sovinnaisuus, jopa tekopyhyys. Kaikki on jotenkin liian siistiä ollakseen totta.

Millaisen dekkarin saisi aikaan seurakuntaelämästä? Mehukkaan varmasti. Kerran yksi tuttava suunnitteli sellaista: oli kirkon vuosijuhlat ja väkeä paikalla paremmasta päästä, piispat papit ja luottamusmiehet ja naiset. Kun juhlaliturgia oli korkeimmillaan jotkut salpasivat kirkon ovet ulkopuolelta ja sitten alkoi tulipalo ja kaikki kuolivat. Juoni oli kuin natsisaksan tavasta kostaa valtaamissaan kylissä ajamalla ihmiset kirkkoon ja polttaa kirkkonsa mukana elävältä. Huisin kamalaa. Ehkä hieman liian repäisevä aloitus. Minä aloittaisin hieman lempeämmin.

Tätä täytyy kehitellä.



No comments: