Tuesday, November 3, 2009

Runoviikon maanantaina

Avajaisiin emme ehtineet. Ministeri oli ollut paikalla. Ihmiset olivat käyttäytyneet hyvin. Mitä tällainen on? Ennen muinoin huudeltiin ja tehtiin hankalia kysymyksiä poliitikoille.



Olimme Kuka barissa Runo ja aika - avajaisklubin tapahtumassa. Runoviikon teema on tänä vuonna Runo ja aika. Paikalla oli joukko asian harrastajia ja runoilijoita.
Timo Harju, jota Helsingin Sanomat on kohdellut kaltoin kritiikillään. "Runosota" jatkuu edelleen erinäisillä netti palstoilla. Timo Harju tekee arvokasta työtä vanhuslaitoksissa kiertäen. Hän opettaa myös sanataidetta sanataidekoulu Kratissa ja Puolukkatien lastenkodissa. Lyriikan kirjoittamista hän opettaa Työväenopistossa.


Kerää vanhuksista varisevaa jauhoa. Leivo ammattitaitoinen hoitaja.
Ammattitaitoinen hoitaja on välitön ja rehti, avoimesti sanoo että nyt en kyllä jaksa ja voisitko painua vittuun.
Venytä taikinaa. Ihmistyö on keskeltä auki.
etsi kaapista nonparalleja pää täyteen.
Kohota, kaulitse, pyöritä
paina kädet rinnalle.

Toinen runo

Mummo hiljaa hiutuvassa
villatakissa haituvassa
pöydän päässä kädet eessä
ajatuksissaan lämpimän harmaissa
tuudittaa lumihiutaleita hiuskehdossa
silmäkuopat lunta täynnä.

Runot ovat Timo Harjun runokirjasta Kastelimme heitä runsaasti kahvilla. Ntamo-kustannus.

Jussi Sutinen, Kuolleiden kaupunkien MUISTIKIRJA eli mitä opimme elämästä vai opimmeko mitään Lupaava nuori runoilija jonka tuotantoon en ole vielä ehtinyt tutustua. Hän on Savukeitaan runoilijoita.

Kati Neuvonen luki vakavia runoja nuoren naisen elämästä. Margareta Hupa, esiintyi ruotsiksi ja hänen runonsa olivat kuulemma hallittuja ja selkeitä. heidän teoksistaan enemmän myöhemmin.

Tilaisuus oli hyvin sivistynyt ja siisti.



Joni-Matti Joutsijärven kanssa keskustelimme opiskelija-runoilijan elämästä maailmassamme. Runoilijat keskustelivat yleensäkin innokkaasti. Timo Harju on armoitettu puhuja. Olen tavannut hänet yliopistolla ja ort.seurakunnan ikonikerhossa takavuosina. Hänen runonsa herättivät seurakunnan mummoissa ihmetystä. Ikonit jäivät kesken, niin kuin omanikin jäi.



Harri Hertell (kuva yllä) tuli edustamaan pääkaupunkia.
Runoviikko jatkuu ...

1 comment:

mataleena said...

Älkää vaan luulko että himosta ja seksistä pääsee eroon ikääntyessä. Ei se niin käy. Vahushoitajat tietävät että vasta kuolema päästää vapaaksi kaikesta.
Harjun runokirjassa on tästäkin asiasta.