Friday, September 22, 2017

Pyhän Olavin veljeskunnan muistomerkillä


Dominikaaniveljestön muistomerkki Turussa, Kaskenkadun ja Itäisen Rantakadun kulmauksessa. Perustettiin 1200-luvulla. Dominikaaniveljet oliva saarnaaja munkkeja. He olivat myös kerjääjä munkkeja.

Turun Pyhän Olavin luostari perustettiin 1249, jolloin Sikstuunan luostarin kirkonkirjoihin merkittiin latinankielinen teksti "Konventi on saapunut Suomeen". Luostari vaikutti maassamme lähes 3oo vuotta. Turun palo 1537 ja uskonpuhdistus lopettivat luostarin toiminnan. Dominikaanien merkitys maamme sivistyksen, kulttuurin ja hengellisen elämän alueilla oli merkittävä. Kerjäläismunkit liikkuivat Euroopassa ja toivat vaikutteita tullessaan. Lisäksi nuorten miesten koulutus ja opiskelu Euroopan yliopistoihin ja dominikaanikouluihin mahdollistui.

Dominikaaniluostareita oli maassamme kaksi, toinen Viipurissa, ja toinen Turussa. Kerjääminen oli osa kristillistä toimintaa.

(Aloin kuvitetta mielessäni mitä tapahtuisi jos Dominikaanimunkki nyt eksyisi kerjäämään ortodoksikirkon tontille, siellähän kerjääminen ja almujen anto on kielletty)

Turussa sataa tihuttaa. Märkää tuulta ja lämmintä.


No comments: