Sunday, February 4, 2018

Helmikuun sunnuntai

Katsoin italialaisen elokuvan Tunkeutuja. En tee elokuvallista analyysiä. Ihastuin iltapäiväkerhon toiminnan toteutukseen. Tuollainen ei onnistuisi koskaan Turussa. Lapset rakensivat härvelin joka oli riemuksa ja sitä voi ohjata kun se liikkui. Kerhossa oli erilaisia pajoja kiinnostuksen mukaan. Italiassa on tietenkin ilmastoetu toiminnalle. Mikäli lapsi halusi rakentaa polkupyörän romutetusta pyöränosista, sekin onnistui. Ohjaajat olivat osaavia. Minua on aina häirinnyt tietty "sievä tekeminen" ja piirissä pyöriminen. Kaikki lapset eivät tanssi samanlaisia tansseja.

Kerran ryhmäni piirsi omenan. Osa lapsista piirsi ensimmäiseksi rajat ja sitten he värittivät sisuksen huolellisesti. Oli lapsia jotka aloittivat pienestä pisteestä kasvattaen omenan rajattomiin mittoihin ja heidän omenansa kasvaa edelleen. Kolmas ryhmä keskittyi väriin. Kaikkien omenat olivat omenoita, toteutus kertoi siitä miten kenenkin tapa on ajatella ja suhtautua elämään. Tarkoin rajatut sievät omenat ovat tarpeellisia ihan yhteiskunnan arkisujumisen kannalta. Toinen ryhmä oli luovia ja ajattelijoita ja toimijoita, heidän omenansa kasvaa, ei nahistu. Kolmas ryhmä elää esteettisessä muotojen maailmassa, heillä on kehittynyt kauneudentaju. Tämä ei tietenkään ole koko totuus.

Toiminnan idea lähtee lapsista, ei ohjaajien henkilökohtaisesta kunnianhimosta tai julkisuuden tavoittalusta ja kilpailusta. Pahimmillaan kilpailua lasten suosiosta. Luova toiminta on myös ongelman ratkaisua.

Miten vastaat lapselle joka kysyy: Voiko prostituutti olla ohjaajana? ( "Meidän äiti sanoi että ...) Suosittelen ongelmanratkaisua.

Turussa pakkasta -10 astetta, aurinkoista. Joen jäälle ei kannata mennä kävelemään.No comments: