Tuesday, July 26, 2016

Venehjärvi IIIVenehjärvi sijaitsee vedenjakajalla. Se on jääkauden jälkeen ensimmäinen sulanut maapala. Dna osoittaa vanhan saamelaiskulttuurin olosta aikojen aamussa. Lisäksi Vendien tiedetään paenneen Puolasta pohjoiseen, samoin kun karjalaisten saapumisen.

Tsasounan paikka on entinen uhripaikka, luonnonuskoisten pyhä paikka. Kylän miehet ovat elvyttäneet Iljan juhlan vanhimman pakanallisen osion. Siihen saavat osallistua vain miehet. Uhrataan lammas ja teurastaja arvotaan. Nainen joka rikkoo reviirin, joutuu riähkälle. (Ajattelin että kylän miehet ovat kehittäneet juhlan päästä naisistaan vähäksi aikaa eroon) Lammas syödään yrttien ja juuresten ryydittämänä. Naiset eivät saa syödä tätä soppaa.

Sytytin muutaman tuohuksen kirkossa. Laitoin rahaa tuohuslaatikkoon ja toivon että tsasounaa ei kukaan vahingoita enää koskaan.

Nyt nämä jutut menevät iholle.

Seuraavaksi kuvia Vuokkiniekestä ennen rajan kiroja. Rajanylityksissä ei ole ollut ongelmi. Tosin eräs "erityisporukka" kiilasi ohitsemme ja osa matkalaisistamme joutui odottamaan Venäjän puoleisessa tarkastuspisteessä. Tämä on pientä entisiin aikoihin nähden.

No comments: