Sunday, July 31, 2016

Paradoksien Kostamus

Luin lehsestä uutisen jossa kerrottiin luvattomasta rajanylityksestä Raatteen Suomussalmen kohdalla. Polkupyörällä liikkuva huppariasuinen henkilö oli luvatta ylittänyt rajan ja mennyt Venäjän puolelle. Tässä on outoa suunta; yleensä sieltä tullaan, ei mennä sinne. Maailmankirjat ovat muutenkin sekaisin koko piskuiseksi käyneellä pallollamme.

Eräs Uhtualainen prusniekkassa ollut paikallinen sanoi lakoonisesti että Täällä on niin huonot tiet ja kehnokuntoiset autot joten Suomalaisten ei tarvitse pelätä joukkopakoa sinne. Totta, teihin ei ole investoitu ihan tarkoituksella sitten toisen maailmansodan. Riistettäväksi tämä kolkka on aina kelvannut.


Menomatkalla juutuimme mutaan. Onneksi paikalla oli tientasoittaja joka hinasi auton ylös. Sitten taas mentiin.

Uskokaa tai älkää mutta kaksi kertaa Uhtualla tunsin "Turun tiistaiseuran pahansuopaisen silmän selässäni." Ortodokseilla on näämmä pitkät lonkerot. Minulla on hyvä intuitio ja herkkyys ihmisten suhteen. Kainuuseen ei ole pitkä matka.

Tuosta luvattomasta rajanylityksestä saisi alun tarinaan.Kostamus on monella tapaa paradoksi. Se on tuonut vaurautta rajakylään tai kaupunkiin. Ihailin venäläisten tapaa asuttaa kerrostaloaan; parveke on huone siinä missä muutkin huoneet. Erottuu suomalaisesta harmaudesta positiivisesti. Tämä kerrostalo on suomalaisten rakentama.

Asia josta Suomenkaan uutisissa ei koskaan mainita Kostamuksen yhteydessä, on valtava ympäristöongelma, joka yhä vaan kasvaa. Jätekasat kuin mustat muurit kilometrien leveydeltä Vienan valtatien varrella. Kuivunutta metsää ja saastuvia vesistöjä. Väitetään että eräällä järvellä oleva kalankasvatuslaitos pilaa vesistöjä. Varmaan osittain totta, mutta Kostamuksen rautatehdas saastuttaa paljon enemmän ja tehokkaammin.

Yksi vanha rouva sanoi että Suomen itsenäisyyden tulevan juhlavuoden kunniaksi Putin voisi lahjoittaa Karjalan takaisin. Mitä he sillä tekevät, eivät ole tähänkään asti mitään tehneet. Joutomaaksi tuomittu koko kaunis alue. Kävi sama mielessä.

No comments: