Thursday, July 21, 2016

Matkamiehen risti Vienan valtatien varrella


Vienan valtatie jatkuu hamaan Vienen mereen saakka. Tollonjoen vanhan kalmiston lähellä, tien varressa on matkamiehenristi. Näitä ristejä on vanhojen kalmistojen reunoilla pitkin matkaa. Vanha kalmo eli kalmisto on rauhallinen kulkea. Näissä kalmistoissa ei näy nykyinen venäläinen kulttuurivaikutus.

Tässä kuvassa ollaan ajan ja iäsyyden rajalla. Vanhaan kalmistokulttuuriin kuului että sieltä ei poimittu marjoja, katkottu varpuja eikä elämöity. Jos puu kaatui, sen piti jäädä paikalleen maatumaan. Kalmon rajan ylitys merkitsi vainajien alueelle menoa ja se vaati kunnioitusta ja hyvää käytöstä.

Enemmän kulttuuritietoa Venehjärven osiossa. Siellä oli pätevä opas joka tiesi vanhoista kalmistokulttuureista. Venehjärvi on muutenkin mielenkiintoinen Lesosten sukukylä, joka lakkautettiin kolme kertaa ja aina se vaan nousi eloon. Hrustsov toteutti Perspektiivittömien kylien likvidoinnin. Nyt kylä elää matkailulla ja heillä on oma pikkuinen kirkkokin, jonka ympärillä on toimintaa. Kylä on raja-aluetta, mutta vartijat eivät vieraile enää siellä, erään päämiehen puututtua asiaan.

No comments: