Friday, July 22, 2016

Petrun päivän pruasniekka Uhtualla

Sää suosi, aurinko helotti, ilo ilmoille kohosi. Uhtuan ortodoksinen kirkko on ymmärrettävistä syistä nuori. Vanhat kirkot ovat menneet ja kadonneet ja lahonneet.Kirkon ympärillä on kauniita, meilläkin ennen puutarhoissa olleita monivuotisia kukkia. Kukkapenkit kiertävät kirkkoa ja sen aluetta. Oli kuin lapsuuteen olisi tullut. Kirkossa oli meneillään juhlaliturgia. Rahvas oli pukeutunut parhainpiinsa, emännät kattoivat ulkona pitkää pöytää.


Uunituoreita piirakoita.


Kukkaloistoa.


Ristisaatto kirkon ympäri. Piispa vihmoo vettä jokaisen kirkon nurkan kohdalla. Pappi on kuin Arsenin pikkuveli, laiha, pitkä ja kurkimainen. Hän on kuulemma vasta tullut Uhtualle jostakin muualta. Hänellä on perhettä, laskin ainakin kaksi tyttöä ja poika viikarin joka hurmasi tätejä. Piispa oli komea ja vilkas. Yritin ottaa kuvaa mutta aina hän oli jo muualla rahvaan parissa, kuin kala vedessä.


Laulu raikui, tanssi sujui ja ilo oli korkealla. Nämä tässä kuvassa treenasivat askeleita kirkon kupeella. Mies otti videoita tanssi ja lauluesityksistä ja prusniekkakulkueesta. Aineistoa olisi enempäänkin. Tässä pintaraapaisu tapahtumasta.


Karjalaisen laulun taitajat esiintyvät. Uhtualla ja karjalaiskylissä pärjää suomen ja karjalankielillä. Putin on kuulemma vepsäläinen vähemmistöläinen, luulis hänen pitävän huolta etnisistä vähemmistöistä ja karjalankielen asemasta karjalan tasavallassa.

No comments: