Sunday, July 24, 2016

Ainutlaatuinen lajissaan ja vielä pelastettavissa oleva karjalainen perinnerakennus Uhtualla


1760 luvulla rakennettu valtava karjalainen hirsitalo seisoo lähellä Kalevan kulttuurikeskusta Uhtualla. Talo on säilynyt monissa tuiskeissa, mutta nyt se on vaarassa tuhoutua korjauksen ja huolenpidon puutteeseen.

Jykevät hirret talon seinissä kertovat ajan kulkeneen ja arkkitehtoonisten muotien menneen ja tulleen. Kestävä rakentaminen pysyy. Koristepuut talon päädyissä ja ikkunoissa pysyvät. Ennen oli aikaa kauneudelle.

Isossa tuvassa valtava uuni toimii kuulemma edelleenkin. Kaikki on pysyvän jykevää tekoa.

Laipiossa kurkihirsi. Patinoutuneet laudat katossa. Tässä ei ole vikaa. Vika on siinä että kukaan ei tunnu tietävän kenelle kuuluu peastaminen ja rahan hankinta. Jossain vaiheessa olivat suomalaisetkin tätä taloa rakentamssa.

Erikoista on pyöröhirsihirsisalvos tuvan hirsinurkissa. Tässä veistämisessä ei fuskata, kaiken pitää olla just, eikä melkein kohdallaan. Sanotaan että savolaiset talonpojat osasivat tämän rakentamisen. Ehkä pelastaja löytyisi Savosta.

Eräässä seinässä kasvaa sientä.

Porstuassa oleva kaunis ovi johtaa kamareihin. Sinne ei ollut pääsyä. Isossa porstuassa olisi hevonen mahtunut kääntyilemään. Muistin vanhoja rajakarjalaisia taloja lapsuudessani. Niissä oli katto kujat joihin hevoset ajettiin tauolle loimet selässä ruokailemaan. Taloissa oli usein kujan molemmin puolin tuvat joissa asuivat perheet, sukua keskenään olevat.


Tässä näkyy koristelautoja talon päädyssä. Tämä perinnetalo on viimeisia ellei peräti viimeinen Uhtuan kylässä. Soisin sen säilyvän.

No comments: