Sunday, November 16, 2014

R.I.P. Turun Kauppatori?


Maanantaina 17.11. klo. 15.55 Yle Areena lähettää suorana lähetyksenä Turun kaupungin valtuuston kokouksen.

Huomenna mene tiedä kauppatorimme saa kuolemantuomion. Valtuusto kokoontuu taas. Mikäli Toriparkkilaiset voittavat kuolee torikauppa moneksi vuodeksi ja torimyyjät saavat etsiä uudet torit jatkaakseen elinkeinoaan. Torin pohjoisessa oasassa on muinoin ollut kaatopaikka ja jätemuhimo.

Marraskuisessa iltapäivässä oli kuulautta ja kuoleman tuntua.
Autoja parkissa ja monta tyhjää paikkaa. Busseja harvassakseltaan. Turku ei ole metropoli, se on pikemminkin taajama jossa on monta lähiötä. Turussa voisi olla vanhakaupunkikin mutta lähes kaikki arvokkaat rakennukset on purettu. Gryndereillä ei ole ollut kulttuurihistoriallista tai kauneudellista rakentamisen sivistystä; heitä ohjaa raha. Taustalle hengellisen elämän temppeli ortodoksisessa muodossa. Tuolla takana häämöttää myös ruotsalainen seurakuntakeskus jonka rakennus kertoo rahasta enemmän kuin taiteesta. Kirkkorakennukset ovat universaaleja rakennuksia.

Torin auki repiminen, sisuksien röpelöiminen ja sydämen rytmihäiriöt tuntuvat kaupungin ruumiissa vielä kauan torin kuoleman jälkeen. Voi olla että kuolema synnyttää uudenlaista elämää joillekin.

Toivoisin että Toriparkkia ei rakennettaisi.

No comments: