Thursday, November 6, 2014

En usko että nuorison lukutaito on vaarassa...


Nuoret keskustelevat Kultakuumeessa kirjojen lukemisesta. He ovat nuoria ja raikkaita, ei tietoakaan kyynisyydestä ja kaunailusta kuten helposti vanhenevilla kirjailijoilla on. Eivätkä he puhu rahasta. Heillä on järkevä suhtautumistapa nettitietoon ja visuaaliseen lukutaitoon.

Minä en usko nuorison lukutaidon olevan vaarassa. Aina täällä on kohkattu jostakin vaarasta. Mistä kulloinkin. Tietenkin luetun ymmärtäminen on tärkeää, vaikka kuka sanoo miten teksti pitää ymmärtää oikein. Tärkeää on myös että kirjoittaja tietää mistä kirjoittaa.

Visuaaliseen lukutaitoon kuuluu merkkien ja symbolien ymmärtäminen. Merkkejä on kyllä turtumiseen asti ja lisää tulvii koko ajan.

Minulla ei ole Finlandia ehdokasta tänä vuonna Tarkoitan kaunikirjallista Finlandiaa. Jos nyt nimeäisin kuitenkin Tommi Kinnusen Neljäntien risteys kirjan tai Sirpa Kähkösen Graniittimiehen. Ehtisikö Anita Konkan Unennäkijän muistelmat mukaan.
Pajtim Statovci Kissani Jugoslavia on myös mahdollinen. Voiko palkita jo voittaneen kirjailijan? Pelkään pahoin että hän voittaisi.
Missä viipyy runoilijoiden palkinto? Niin, missä se viipyy? Runous on kuninkuuslaji.






No comments: