Tuesday, November 11, 2014

Puutaloasuminen tulee olla mahdollista kaikille, ei vain hyvin toimeentuleville


Eilen illalla Taidekeskus Vimmassa oli keskustelua ja alustuksia erilaisista vuokrapuutalojen toimintamalleista. Helsingistä oli saapunut OKRA yhdistyksen edustaja joka kertoi OKRAN kehityksestä ja toiminnan vakiintumisesta. Löytyisiköhän sieltä mallia Turun vuokratalon puutaloasukkaiden aseman ja toiminnan kehittämiseksi?

Tampereelta oli tullut edustaja Puutaloyhdistys Annikista. Se oli intensiivinen ja sydämellinen selostus kaikkinensa. Ehkä vinkkejä toimintaan löytyisi sieltäkin. Ainakin median haltuunotosta ja kulttuuritapahtumien hyödyntämisessä tunnettavuuden saavuttamiseksi, sillä tunnettavuudella on oma tärkeä merkityksensä.

Okran toiminta alkoi talonvaltauksella ja sitten ruvettiin pitkäjänteiseen yhteityöhön kaupungin päättäjien kanssa. Okran toiminta on paljolta omatoimista remontointia ja kunnostusta. Remontoinnit alentavat vuokria ja yhteisöllisyys on avainsana. Tietysti jos puhutaan asumisen tasosta, mitä kukakin arvostaa ja tarkoittaa, niin se on vaatimatonta jos vertaa keskiluookkaiseen unelmaan. Lämmitys sisältyy vuokraan.

Suihkua ei aluksi ollut kuin kellarissa olevassa saunassa, mutta nuoret ovat joustavia ja innostuneita. Nykyään on jo suihkuja joka huushollissa. Okra on myös ostanut kunnostamiaan taloja omaksi asukasyhdistyksekseen. Asunnon hakijan täytyy olla alle 25 vuottias mutta asua saa niin kauan kuin asunto sopii asujan tarpeisiin. Kuten puutaloasunnot yleensä ovat pienia hellahuonen ja olohuoneen käsittäviä asuntoja tai ainoastaan hellahuoneista remontoituja yksiöitä.

Aluksi Helsingin kaupunki antoi heille kaikkein huonoimmat, purkukuntoiset taot, ne purettiin melko pian ja taas sinnikkäät sissit löysivät uusia kohteita. Nyt on jo ehkä helponpaa alkuun nähden ja asukkaat ovat ostaneet puutaloja itselleen osakeomistus periaatteella.

Jotenkin tuo OKRAN malli sopisi Turun puutalovuokralaisille. Verotuksellisesti säätiöiminen olisi järkevää.

Ihmetyttää kyllä TVT:n ristiriitaiset lausunnot TVT:N vuokrapuutaloista. Ensin häädetään jossakin ja myydään, sitten annetaan lausuntoja ettei niitä nyt myydäkään.

Jossakin Itäiselläkadulla oli häädetty vuokralaisia pois ja parin viikon päästä sinne tulikin uudet asukkaat. Asuntoja ei kunnostettu lainkaan, jopa lattiassa oli rotanmentävä reikä. Uudet asukkaat eivät vaikuttaneet kuulemma kovin yhteisöllisiltä totutussa mielessä; ehkä he polttavat asuntonsa. Helsinki, kuten Turkukin haluavat päästä omistamistaan puutaloista eroon.

Turussa ei ehkä kannata aloittaa talonvaltauksella. Niiden suhteen on "nolla doleranssi" käytäntö. Jos nyt Turussa yleensä voi neuvotella mistään yleishyödyllisestä ja humaanista menettelystä. Itäinenkatu 64:n puutalot jyrättiin tänään. Neuvotteluyhteys ja verkostot oliviat varmaan sittenkin toimivanpi tapa aloittaa.

Mikäli puutaloasunnot remontoitaisiin, niin asukkailla pitää olla mahdollisuus palata asuntoihionsa kunnostuksen jälkeen.

TVT:lle toivoisi avoimuutta ja läpinäkyvyyttä tiedottamisessaan.



No comments: