Friday, January 25, 2013

Uusi museonjohtaja Andrei Nelidovi uhkaa Kizin kirkkoa Äänisellä

Petroskoista kantautui uutinen, jonka mukaan Kizin maailmankuulu puukirkko on uhattuna. Putinin hallituksen kulttuuriministeri on nimittänyt eilen uudeksi museojohtajaksi entisen kuvernöörin Andrei Nelidovin. Henkilö ei ole suosittu Petroskoissa. Nimitys on saanut ihmiset vihaisiksi ja nettiadressiin on kertynyt nimiä paljon. Siinä vaaditaan kyseisen henkilön poistamista virastaan koska hän aivan ilmeisesti ei ole ammattitaitoinen, vaan aiheuttää tuhoa.

Olen itse käynyt kaksi kertaa Kizin saarella. Olen ihastellut kauneutta ja harmoniaa vanhojen kirkkojen ja muiden perinnerakennusten kokonaisuudessa. Kizin museosaaresta, kirkoista ja ikoneista on runsaasti kuvia ja tietoa internetissä. Omat kuvani ovat ties missä arkistoissamme.

Kizin kirkko sijaitsee Äänisen pohjoisessa osassa Karjalan tasavallassa. 2001 kirkko ja museoalue siirtyivät Venäjän valtion omistukseen.

Kirkko on Unescon maailmanperintökohde. Kirkko valmistui 1714. Sen piti alun alkaen olla kesäkirkko. Sen rakentamiseen ei ole käytetty yhtään rautanaulaa ja sen kupolit ovat haapapaunua ja ne hohtavat hopeisina kauas järvelle.

Kirkko sijaitsee 60 hehtaarin suojelualueella jossa on harvinainen kasvisto ja eläimistökin. Vanha, sankka kuusimetsä on näkemisen arvoinen kohde.

Kizin perustana ovat Kristuksen kirkastamisen ja Jumalansynnyttäjän kirkot sekä kellotorni. 1300-luvulla rakennettu Lasaruksen kuolleista herättämisen kirkko on vanhin säilynyt puukirkko Venäjällä.

Kirkoissa on 579 ikonia. Takavuosina Petroskoissa kerrottiin erään suomalaisen akateemikon ja runoilijan salakuljettaneen sota-aikana joitakin kalliita ikoneja ulkomaille. Akateemikko on jo kuollut. Tiedä häntä, sillä sota-ajan Petroskoissa paikalliset ihmiset vaihtoivat tavallisia koti-ikoneitaan leipään.

Pääkirkko on ollut matkailijoilta suljettu vuodesta 1980 asti. Restaurointi valmistunee 2014, elleivät pelätyt asiat toteudu.

Ei voi kun toivoa että kirkko ja museosaari säilyvät tuholta.

No comments: