Thursday, January 17, 2013

Tämä ei ole viisautta. Olkaamme silti vakaat...


Kävin aikoinaan Petroskoissa erään kulttuuri-yhdistyksen mukana. Minä olin nuori ja minulla oli ajan mukaiset "melkein itseäni isommat silmälasit" päässä. Tuo lausunto silmälaseistani kuuluu erään silloisen nuoren runoilijan, nyt jo vanhuksen huomioon. Neuvostoliitossa 35-vuotias oli hyvin nuori runoilijaksi. Olisimme halunneet kuvata vanhoja karjalaisia pyöröhirsitaloja pääkadun varrella. Topakka politrukkiopas Helmi Partanen kielsi, ja sanoi että olisi parempi kuvata uusia kerrostaloja. Ne olivat harmaata sementtiä ja ankeita; emme halunneet kuvata niitä. Kaupungin laidalla oli sininen talo, sen seinustalla auringonkukkia, ja taas kiellettiin kuvaamasta. Siniset talot ovat vaarallisia eri kaupungeissa meilläkin.

Helmi Partasen kunniaksi on luettava että hän vahti poikien viinan läträystä, mutta ei kyllä saanut Jukka Sipilää ruotuun. Meillä on vanha haalistunut kuva Petroskoin uimarannalta, siinä Jukka S. istuu kuin Buddha uimahousut päässä; ryhmänjäsenet ovat valaistuneen näköisinä ympärillä.

Muutama noista hirsitaloista säilytettiin tai ne säilyivät kun päättäjillä oli muuta ajateltavaa.

Turussa paistoi aurinko eilen pienen hetken. Eilen ei kaupungissamme tuhottu kulttuurisia kohteita näkyvästi; tai ainakin luulen niin. Joen vesi virtaa ohuen jään ja siltojen alla. Maisema pirstoutuu. Jos tässä kaupungissa purettaisiin kaikki yhtenäistä kaupunkikuvaa häiritsevät rakennukset, niin kaupungin kaikki vanhat rakennukset pitäisi purkaa. Puutalojen huono kunto ei ole purkamisen peruste.
Jotenkin näin museoviraston virkamies.

Tutkimus paljastaa Suomessa olevan korruption. Erityisesti sitä esiintyy suurten rakennuskohteiden, kuten Toriparkkien, yhteydessä. (Uusi Suomi tänään)

Savon Sanomissa kerrottiin korruption vaivaavan myös ortodoksista kirkkokuntaamme, ja Valamon luostari saa osansa tästä. Piispat jyräävät kuin itsevaltiaat ikään. Ehkä luin ja ymmärsin jotakin. Tämä ei ole viisautta. Olkaamme silti vakaat.

No comments: