Friday, January 11, 2013

Tallinnan talviset tuulet...


Tallinna on vanha eurooppalainen kaupunki. Tallinnan VanhaKaupunki on kaunis. Tallinnan historia on monikerroksinen. Tämän tästä oli vieraan vallan vallanpitäjiä, ja joskus oli lyhyitä itsenäisiäkin aikoja. Nyt Viro kokonansa on itsenäinen EU:n jäsen ja kuuluu jopa Natoon. Kirkkokuntia on ainakin kaksi. Viron lähihistoria puhuttaa ihmisiä nyt aivan erityisesti.

Linnut ovat lintuja. Eivät edes yritä olla mitään muuta. Mereltä puhaltaa tuuli. Vilu tunkee palttooseen. Täällä tuulee usein. Kesälläkin.

Katselin vanhoja taloja ja mietin mielessäni erään tuttavani, nyt jo kuolleen, kivitaloa. Laulavan vallankumouksen jälkeen hän huomasi omistavansa kolmikerroksisen kivitalon. Saksalaisen miehensä sukutalon. Rapistunut se kaiketikin oli ollut mutta säilynyt virastokäytössä jokseenkin hyvin.

Meidän Turku yhdistys valittaa Turun torinkulman kaamamuutoksesta. Turussa on enää vähän vanhaa kaupunkirakentamista jäljellä, ja sitä vähääkään ei haluta suojella. Joissakin Euroopan sivistysmaissa porvarit vaalivat historiaansa säilyttämällä. Meiltä puuttuu sivistynyt porvaristo tässä mielessä.

No comments: