Saturday, January 26, 2013

Ilvesmies Turun taidemuseossa


Reidar Särestöniemi (1925-1981) inhosi talvea elämänsä ensimmäiset viisikymmentä vuotta. Sitten hän löysi talven. Hänen maalauksensa hehkuvat, loistavat ja saavat hämilleen. Iloinen pitäisi olla, mutta nuo värit varoittavat harmaudesta joka on tuloillaan elämän koreuden jälkeen väistämättä kuin kuolema. Reidar Särestöniemelle kuoleman väri oli horsman kukan väri. Kun horsma kukkii, se tietää kaamoksen tulevan varmasti.
Hän oli ilvesmies joka maalasi ilvestä. Joskus eläimet soittivat huilua välikäsillä hänen maalauksissaan. Luostari oli hän itse hänen maalauksissaan. Reidari maalasi venäläisten ikonimaalareiden tavalla. Temperaa ja öljyvärejä. Hänen maalauksissaan esiintyy aurinko ja kuu samassa maalauksessa ja se on alkukristillinen kuva.Hänen luostarinsa olivat pohjoisen valtameren luostareita ja noissa luostarimaalauksissa näkyy myös kristinuskoa edeltäneen ajan luonnonuskontojen symboleja, kuten linnunjalka.

Jokainen voi kuvitella millaista oli 1970-luvun taide-elämässä Suomessa. Reidar Särestöniemi ei ollut oikean, virallisen taiteen mukainen maalari; hän maalasi ihan omalla tavallaan. Paikalliset kutsuivat häntä Reitariksi.

Homorakkaus on teema joka esiintyy Reidarin joissakin maalauksissa. Hyvää huomenta rakas on maalaus jossa kaksi uroskarhua halaa kiihkeästi. Reidarin miehet ovat karvaisia ja parrakkaita; koko 1970-luku oli hyvin karvainen jopa vaatetukseltaankin.
Silloin olivat turkit ja karvahatut muodissa. Tässä on hyvä muistaa että homous lakkasi olemasta rikos 1970-luvun alussa. Reidar naamioi rakkausteeman eläinkuviksi. Myöhemmin hän uskalsi tuoda esille kahden miehen yhdeksisulautuvien hahmojen taulut. Hänen mielestään rakaudessa henkilöt sulautuivat yhdeksi. Homous poistui 1980-luvulla sairausluokituksesta.

Reidar Särestöniemi kuoli 56 vuotiaana 1981.


Ylläolevassa kuvassa pari riekkoa lentää kevään valoa kohden. Yksityiskohta maalauksesta "Kaksi riekkoa" vuodelta 1967.


Kävimme Turun taidemuseossa katsomassa näyttelyn ja kuuntelimme opaskierroksen tarinat.


Turun Taidemuseo on avoinna ti-pe klo 11-19 ja la-su klo 11-17. Tervemenoa !-)

No comments: