Friday, May 22, 2020

Elämä on elettäväksi annettu


Kuvassa Elma Penttinen Kivilahdenkylästä, Vaaran Penttilän talosta. Myöhemmin hänen nimensä muuttui Hämäläiseksi ja asuinpaikka Vinkaraksi. Yhdeksän lasta, joista kasi vanhinta poikaa kuollut ja yksi kaksonen menehtynyt kauan sitten. Lastenlapsia ja lastenlaten lapsia ja taitaa olla lasten lasten lastenlapsiakin lukematon määrä. Surua on ollut, mutta iloa kuitenkin enemmän

Äitini täyttää tänään 95 vuotta. Hänen juhlansa keskittyy puheluiden vastaanottamiseen ja lähetettyjen tervehdysten ja kirjojen lukemiseen. Yksi serkku oli puhelimessa laulanut virren ja lukenut psalmin. Äitini sanoi arvostaneensa kirkollista tervehdystä. Kahvit mansikkakakulla pienessä piirissä ja sitten hän ilmoitti että heinäkuussa Vinkaran pihalla tavataan isommalla porukalla. Äitini rakastaa juhlien järjestämistä ja ennen muinoin kaiken piti olla itsetehtyä.

Tuossa kuvassa hän on nykyajan mukaan teini. Viisitoista vuotiaana hän meni tädilleen piiaksi Tuupovaaraan, ihan rajan pintaan. Sodan alussa tila muonitti sotilaita ja koko ajan oli "vihollisvaaran" mahdollinen tulo rajan yli ja heille oli järjestetty hevonen valmiiksi nopeaa lähtöä varten. Onneksi vihollinen ei hyökännyt.

Hän kävi karjanhoitokoulua. Hän oli ajatellut ruveta itselliseksi uranaiseksi karjatalousalalla.Sitten hän meni naimisiin isäni kanssa ja sen jälkeen oliki työtä ja synnytyksiä ja olihan niitä lehmiäkin. Isäni oli mies jonka mielestä miehen kunnia vaati emäntänsä elättämistä. Urahaaveet jäivät.

Isäni kuoltua äiti on ollut suvun matriarkkana menestykkäästi. Hän on iloinen ja valoisa ja hyvinkin järkevä ja organisointikykyinen. Horoskooppimerkiltään hän on härän ja kaksosten sekoitus.

Hän on Portugalin kävijä, siellä hänen astmansa pysyi oireettomana.

Pohjois-Karjalassa vihertävät puut jo. Aurinko paistaa ja lämpö on tuntuvaa.

No comments: