Monday, May 25, 2020

Aamu aikaisella torilla


Pienet valkoiset kukat kukkivat kirkon seinustalla. On aikainen aamu, torikauppa alkaa heräillä yrtit ja kukat loistavat kilpaa. myös meteli työmaalta alkaa sietämättömänä.

Rako kirkon pohjoisen puoleisessa seinässä suurenee. Pohjoisen puoleinen osa on kalliolla ja loppu kelluvalla savipatjalla. Tyhmenpikin nainen tässä ymmärtää miten käy kun savipatja liikkuu niin kirkko kallistuu.


Minulle tuntematon ortodoksi oli eronnut kirkosta jossakin maaseutukaupungissa. Hän oli ollut ortodoksi monessa polvessa. Häntä oli kusetettu ja kiusattu kirkkoherran toimesta. Kirkkoherra oli ollut vanhaa aatelisukua ja kusipää. Lopulta koko seurakunta käänsi hänelle selkänsä koska kirkkoherra oli niin halunnut. Hän oli perännyt palkkasaataviaan, mutta ei se onnistunut. Ambrosius oli ollut myötätuntoinen, empatia ei auttanut, olisi tarvittu tekoja.
Seurakuntalaiset ovat tyhmiä ja tottelevat kuin pässit. Tämä X-jumalanpalvelija ja seurakuntaemäntä ei varmaankaan saa korkeata prinikkaa, vaikka raatoi ilmaiseksi keittiössä hyväksikäytettynä. Naiset ortodoksisessa kirkossa ovat aina olleet ilmaistyöntekijöitä. Ilmaisesta työstä ja uhrautuvasta toiminnasta ei tunnustusta tule, eikä siunauskirjoja heru. Puhumattakaan oikeudesta terveydenhoitoon.

Mikä mahtaa tarkoittaa papille sopimaton käytös? Tätä mietin ja tulin tulokseen että pappi voi olla miten vittumainen hyvänsä kunhan ei juopottele julkisesti. Ortodoksipapit eivät ole tasa-arvoisia. Jos olet rehellinen ja kohtelet ihmisiä hyvin ja hoidat hommasi mutta taustasi on vaatimaton, niin et pääse eliittiin. Tämä on väärin ja farisealaista. Yksikin kuoron jäsen Turussa sanoi että " Mikä lie pienviljelijän poika Pohjois-Karjalata. Äitikin kävi täällä ja näytti yksinkertaiselta kansannaiselta." Totta, kuorosta ei todellakaan löydy kansannaisia, sieltä löytyy henkilöitä jotka luulevat itsestään liikaa. Hyvin he laulavat, ei siinä mitään mutta nöyryyttä heillä ei ole.

Arkkipiispa Leo voisi mennä eläkkeelle ja viettää hyvää elämää luonnon ja omiensa kanssa.

No comments: