Sunday, April 1, 2018

Pääsiäisen harsoileva aamu

Pavel Verikov on jäänyt eläkkeelle Turun ortodoksisesta seurakunnasta. Ihmettelin mielessäni että jotakin puuttuu kirkonmenoista. Pavel oli auktoriteetti ja ehdoton järjestyksenpitäjä.

Olin pääsiäisyön palveluksessa pari tuntia. Toivoin mielessäni että tämä ei ollut viimeinen kerta tässä kirkossa ja että kirkkorakennus säilyisi järjettömän ja turhan toriparkki koohotuksen kynsissä.

Pappispulan vuoksi kirkkoherra toimitti yksin ja toivottavasti jaksoi jakaa yksin ehtoollisen kohtalaisen monelle. Ehkä hän ei halua muita pappeja kuin isä Mikon kaverikseen, joka kipuili kuulemma flunssassa kotonaan. Väsyminen oli aistittavissa. Missä lienee isä Kyösti?Oli kuulemma ahkara pappi. Joku tuntematon kuiskasi kulkueessa että isä Kyösti on toimituskiellossa koska rakastui ja meni naimisiin. ortodoksi pappi yleensä menee naimisiin ennen papiksi vihkimistä. Tai jää selibaattipapiksi. Jos vaimo kuolee tai tulee ero, niin pappi elää selibaatissa lopun elämäänsä. Tämä on kanoneissa ssäädetty mutta joidenkin kohdalla se ei päde ja se saa aikaan ajatuksia.

Aamun kirkkaus vaihtui pilviseksi harsoiluksi. Kuvan lasinen viilikuppi on käsinpuhallettua lasia. Olen hulluna näihin käsinpuhallettuihin lasikäyttöesineisiin. Munat värjäytyivät sipulinkuorivedessä ruuoanlaiton sivussa.Haluaisin tietää mihin ne matkapapin palkkarahat, tai iso osa niistä, käytettiin?

No comments: