Wednesday, October 18, 2017

Torin kulmakauppiaat ja savinen maaperä

Turun Ympäristötoimialan rakennusvalvonnassa valmistellaan lupaa Toriparkin rakentamiseksi alkaen vuoden vaihteen jälkeen. Tänään oli ollut rakennusvalvonnan järjestämä keskustelutilaisuus torilla. Kaupunkilaisille esiteltiin kaavamuutosta. Toivon että Ortodoksikirkon edustajat olivat paikalla ja tulkki mukana. Rakennusarkkitehti Perttu Niemisen mukaan väkeä oli vähän. Minä en edes tiennyt tilaisuudesta. Informointi ei tavoita kaikkia.

Onneksi valitusoikeutta ei ole vielä viety. Rakennusvalvontaan voi valittaa. Ja eiköhän tämä ole neuvoston ja kirkkoherran asia edustaa, seurakuntalainen voi valittaa ihan yksityishenkilönäkin.

Muistan erään lehtimogulin sanoneen että:Toriparkki runnotaan vaikka väkisin, vaikka se olisi viimeinen tekoni. Suuret miehet haluavat monumentteja elämäntöistään. Katsoin TV2. Korpelan kujanjuoksu-sarjaa ja siellä samainen repliikki tuli kunnanjohtajan suusta. Sarja on tuskastuttavan hämeeläinen, hidastempoinen ja välillä ehtii käydä vaikka keittiöasioita toimittaa, palatessa kohtaus jahkaa paikallaan. Onhan se hauskakin.
Toriparkki tulee tai ei tule. Rakennusvalvontavirasto on pelkkä vitsi jonka yli grynderit kävelevät, kävelevät varmasti rakennusvirastonkin yli mennen tullen. Jos kirkolle käy huonosti, niin seurakunnalle voidaan tarjota korvaavaa maankäyttöoikeutta jostain "Tortinmäestä". Kirkko seisoo tai luhistuu omalla tontillaan keskellä kaupunkia. Tontti on valtion lahjoittama ja ehtona on ettei sitä saa myydä pois. Kiitos silloisen kulttuuriministeri Jaakko Nummisen ( tai Kelevi Kivistön?)

Maaperä arveluttaa rakentajaa. Rakentamisen aikana torikauppiaita höykytetään kulmalta toiselle.
Heillä on työolot jossa melutaso varmasti ylittää sallitun tason. Paalutusksen junttaaminen aiheuttaa sietämättömän jumputuksen. Kuka asiakas haluaa tulla ostoksille torille silloin. Joku muukin on epäillyt torikauppiaiden hintakartellia. Hinnat ovat joka kojussa samat. Maalaisten rivistö on kyllä parasta ja suomalaista lähiruokaa. Ne saisivat säilyä kyllä ja kappaperunat ovat vanha perunanmyynti tapa, vaikka muualla Euroopassa sitä ei enää ole. On sentään jotain mitä Euroopassa ei ole.

Nimeksi voi antaa Kulmankauppiaat.




No comments: