Saturday, August 13, 2016

Vuokkiniemi on suomalais- ugrilaisten kulttuurin kylä 2017Teemana on karjalankieli. Vuokkiniemen kunta kuuluu Kostamuksen hallinolliseen alamaisuuteen. Vuokkiniemi on Vienan-Karjalan säilynein karjalaiskylä, sen asukkaista on 85% karjalaisia ja heidän kielensä on karjalan kieli, sitä puhuvat nykyään nuoretkin.

Vuokkineimellä on ollut monia kuuluisia runonlaulajia. Arhippa Perttuselle on pystytetty oma patsas. Näitä runonlaulajia on ollut ympäröivissä kylissäkin.

Uhtua-Seuran matkalla poikkesimme Vuokkiniemessäkin. Sodan aikana Vuokkiniemi oli jonkin aikaa suomalaisten miehittämänä. Myös Vuokkiniemi kuului Hrustsovin ajan Perspektiivittömien kylien tuhoamisohjelmaan. Onneksi se säilyi. Kuvan kylätie voisi olla vaikka Suomesta sillä maisemaltaan luonto on sama.

Kuvan kirkko on rakennettu 1990-luvulla vanhan tuhoutuneen kirkon paikalle. Entinen kirkko toimi vallankumouksen jälkeen voimistelusalina, klubina ja rajamiesten ruokalana. Kirkko paloi 1939.


Karjalaiseen kalmistokulttuuriin eivät kuulu karsinat haudan ympärillä. Tämä hautamaja saa maatua kaikessa rauhassa. Risti haudalla on puuta ja se kestää aikansa.

No comments: