Wednesday, August 17, 2016

Rajakarjalaista maisemaa ja arkkitehtuuria

Sinisiä kukkia Vuokkiniemellä.

Vanhoja mäntyjä mäellä Venehjärvellä.


Suomessakin puhuttiin 1950 luvulla elinkelvottomista kylistä. Isäni äidin kotitalo Ruotinniemessä oli malliesimerkki rajakarjalaisesta arkkitehtuurista. Siinä oli kokonainen pihapiiri. Talo oli harmaahirsinen iso rakennus. Siinä oli valtava tupa jossa oli iso vuolukivinen uuni. Porstua oli iso ja siinä säilytettiin tavaroita. Avo vintti oli porstuan parvimainen jatke. Tuvan vieressä oli iso kammari. Rakennuksen toisessa päässä oli pieni kamari. Sodan jälkeen talossa toimi koulu. Voimayhtiö Pamilo lunasti rakennukset ja ne purettiin 1950-luvun lopulla. Vesi ei koskaan noussut niin paljon että se olisi uhannut rakennuksia. Nykyään paikalla kasvaa pajukkoa. Kylässä on nykyään pari vakinaista asukasta ja monta kesäloma asukasta.


Tässä Uhtuan 1760-luvulla rakennetun talon toinen pääty talon edestä nähtynä. Tässä talossa on kalevalaisia koristelautoja ja listoja.


Mummoni talossa niitä ei ollut, tai en muista. Savolaiset rakentajat pyrkivät asiallisuuteen, eivät niinkään kauneuteen, joten taloissa ei ollut koristeita. Voi olla että rajakarjalassa rakennettiin karjalais-savolaista rakentamista.

No comments: