Tuesday, August 30, 2016

Sadepäivän pohdintaa eilisestä esittelystä

Eilinen tutustuminen kaupungin vuokratalon myyntiin omakotitalona Portsassa jaksaa kummastuttaa minua. Siis tontilla on kuusi yksittäistä puutaloa, niistä osa on kaupungin vuokrataloja. Kaikkien vuokratalojen tulevaisuus on epävarma; asukkaat ovat löysässä hirressä. Kahdesta tontilla olevasta talosta en tiedä omistajaa. Tontilla ne nyt kuitenkin ovat. Lisäksi siellä on myös luhistumaisillaan oleva varastrakennus. Kaupunki olisi voinut huolehtia senkin kunnosta ennen myyntiä. Tuollaisen vajan kunnostus suojelualueella on syynin alla olevaa toimintaa, Lonttisissa vastaava pystyyn tuettu rohtava vaja purettiin koska se todella romahti. Paikalle nousi lähes saman lainen vaja. Joku pirullisista naapureista teki ilmiannon ja, käsittely on vielä kesken pannaanko purkuun uusi vaja. Turkulainen pirullisuus on käsite.

Koskahan kaupunki on perustanut nuo vuokratalonsa. Ovatko talot ostettu joltakin jo siellä asuneelta osuukeyhtiöltä? Kaipa tämäkin historia selviää Maakunta-arkistosta.

Portsassa pihat ovat kaikkien asukkaiden käytössä, omia pihoja ei ole. Lonttisissa on ainakin yksi talo jossa isoimmat osakkaat ovat omineet pihan. En suosittele sellaista ratkaisua edes muutospykälänä taloyhtiön säännöissä.

Ajattelen myytävää taloa, joka on perimmäisenä tontilla, jos sen ostaisi perhe joka käyttää kahta autoa päivittäin. Pihalle ei tietääkseni ole merkattuja parkkipaikkoja. Siellä on polkupyöriä.(Kun asuimme Rauhankatu 26 a:ssa, taloon muutti grynderi joka ilmoitti piirtäneensä ikkunansa alle pihalle parkkipaikan itselleen ja naapurilleen. Muut saisivat parkkeerata ihan mihin tahansa, ei kuitenkaan pihalle. Seuraavaksi hän ilmoitti että on saanut luvan suorittaa ikkunaremontin firmansa toimesta. Kaipaan niitä alkuperäisiä ikkunoita, niisä oli tyyliä. Olin aivan liian nuori ja pelokas silloin ryhtymään kapulaksi rattaisiin. Nykyään piha on autototon ja ihmisystävällinen. Tämä vihjeeksi mitä voi tapahtua kun pukumiehet pääsevät hommiin.)

Onneksi Portsa on alueena suojeltu. Turun kaupungin vuokratalossa asuvat voisivat Koota voimansa ja toimia. Kaupunki ei halua kunnostaa taloja, se on käynyt selväksi ja myyminen on heille helppo tapa väistää vastuuta.

No comments: