Monday, January 16, 2012

Lunta kuin lusikalla annettu. Naapurin kissa mourusi aidantakana kammottavasti. Kissatkin mouruavat nykyään milloin sattuu. Aamulla avasin radion ja Sauli Niinistö puhui kuin olisi jo valittu. Mielipidetiedustelut pitäisi lailla kieltää, niillä manipuloidaan aivan liikaa äänestäjiä. Synnytetään harha että ei kannata äänestää koska se on jo ratkennut tai äänestän nyt "tuota", kun se kumminkin voittaa.

Ei minun pitänyt tuosta kirjoittaa. Lääkäri ja kirjailija Axel Munthe asui elämänsä viimeiset vuodet Tukholmassa kuninkaanlinnassa. Hänellä oli kuninkaan kanssa erikoiset välit: he eivät tervehtineet toisiaan, vaan "vetivät siipeä" erään vanhan jutun vuoksi. Kuningatar Viktoria oli ollut Munthen kanssa tämän huvilalla Caprilla liian monta viikkoa muinoin. Tämän kertoi eräs ystävättäreni, joka tapasi Munthen eräässä kirjallisessa salongissa Tukholmassa 1947. Samainen ystävättäreni oli evakko ja vaelsi koko elämänsä Karjala sisällään. Hän tuli toimeen hyvin Paavo Rintalan kanssa; molempia riivasi evakkous. Luulen etteivät turkulaiset kulttuuri-ihmiset tajunneet evakkouden koko syvyyttä hänen elämässään.

Yksi kirjailija kateili minulle miksi kyseinen henkilö ei hänelle kertonut mitään noista elämänsä historioista. Ehkä se johtui siitä että kyseinen kirjailija puhui aina itsestään; totta puhuen hänellä ei ollut kuin yksi puheenaiha: hän itse.
Pitää osata kuunnella ihmisen puhetta. Tässä minä olen ollut hyvä lapsesta asti.

No comments: