Thursday, January 19, 2012

Iso ei välttämättä ole toimivin

Mitenkä paljon Turku säästi lopettamalla Martin ja Mikaelin lähikirjastot? Pääkirjasto on hieno ja nykyaikainen ja puolustaa kyllä paikkansa. Olin vähällä jäädä kahden raivokkaasti keskenään tappelevan pojan jalkoihin uuden kirjaston aulassa jokin aika sitten. Kesti suhteettoman kauan ennen kuin vartija saapui paikalle ja tilanne rauhoittui. En ole aikaisemmin törmännyt kirjastossa moiseen. Tämä ei liene jokapäiväistä kirjastoissamme. Eikä kirjasto ole erillinen saareke jossa yhteiskunnalliset ongelmat eivät näkyisi. Kirjastot ovat sosiaalisen kohtaamisen paikkoja. Jossakin pohjoisessa kirjastossa on ruvettu lainaamaan lumikenkiä kirjojen ohessa. Saakohan joku kirjastokorvausapurahaa lainattujen lumikenkien määrän mukaan.

Suuntauksena näyttäisi olevan että kaikki pieni ja toimiva ja ihmisläheinen, kuten kyläkoulut, kirjastot ja terveysasemat lopetetaan ja kaikki keskitetään isoihin yksiköihin, joita ei kukaan jaksa hallita. Postista ei kannata enää edes puhua; se lopahtaa kokonaan muutamassa vuodessa.

Haluaisin niin mielelläni että asuinalueeni läheisyydessä olisi kävelymatkan päässä lähikirjasto.

2 comments:

Sami Liuhto said...

Mutta onneksi on yhä Nummen kirjasto. Siellä on mukava tunnelma ja saa olla rauhassa. No, katsotaan, kun meillä on kohta presidentti joka tahtoo lainaamisen maksulliseksi niin miten käy. Myymäläautot, pienet kaupat, postit, ei niitä enää ole. Rakennetaan sen sijaan toriparkki vaikka niitä jo kaksi on.

Minusta tämä kirjoitus oli todella kaunis ja päättyy upeasti: "Haluaisin niin mielelläni että asuinalueeni läheisyydessä olisi kävelymatkan päässä lähikirjasto."

quijote said...

Nummen kirjasto on aina ollut hyvässä maineessa!

Näyttää että se kirjastossa kerran piipahtanut henkilö on tuleva maan isä. En äänestänyt häntä, enkä äänestä jatkossakaan.
Äänestin ehdokasta joka saa seurakunnan fundamentalistit kauhuihuun.

Mataleena