Friday, January 27, 2012

Kaakeliuuni lämmittää...


Kaakeliuunit eli kakluunit eli kaakeliuunit ovat yleensä vanhoja, kauniita ja hyväkuntoisia. Kaakeliuuneja on erivärisiä ja mallisia asunnon sijainnista riippuen. Entisten työläiskaupunginosien kakluuneille on ominaista valkoiset ja niukan krumelunkiset kakluunit. Lämpöarvoltaan ne ovat kyllä yhtähyviä kuin muutkin kakluunit. Kuvan uuni on työhuoneessamme. Siinä on kullanväriset reunakoristeet ja romanttinen relief yläosassa. Hieman yllättävää, siksi että tämä on entistä hurjaa kurjaliston Raunistulaa. Olen nähnyt ruskean eri sävyisiä kakluuneja, vihreän sävyt ovat myös yleisiä. Kerran olen nähnyt lähes mustan kakluunin; en pitänyt siitä. Kakluuni on myös sisustukseen sopiva kaluste näköjään, tai sisustus sopeutuu paremminkin kakluuniin. Kerran näin kakluunin johon oli upotettu kultapisaroita. Luulen että lapset pitäisivät sellaisesta kakluunista.

Kaakelihella on katkaistu uuni. Monesti pienissä puutalo huoneissa olikin ainoastaan kaakelihella. Se oli hyvä lämpimänveden lämmityksessä ja ruoanvalmistuksessa. Lämmön varaajana hellakakluuni ei ole niin hyvä kuin uuni, mutta sillä saa nopeasti lämpötilan nousemaan. Lisäksi puullalämmitettävät uunit ja hellat vaihtavat ilman luonnollisella tavalla. Kuvan hella on turkulaista tyyliä, jolle on ominaista päällä (ei sivulla) oleva hellanluukku.



Nyt kun ilta on hämärtynyt jo pimeydeksi, katselen presidentinvaaliehdokkaiden facebook tukijuttuja. Ihmisillä on talkoohenkeä ja reipasta urheilumieltä. Itse asiassa presidentin virka on niin seremoniallinen ettei hänellä liene todellista valtaa paljoakaan. Kuitenkin kannattaa äänestää.

No comments: