Tuesday, June 14, 2011

Kalervo Palsan Getsemane Kittilässä


Ränsistynyt talo, luonnontilassa olevan pihamaan keskellä, on kuvataiteilija Kalervo Palsan kotitalo ja Getsemane-ateljee Kittilän keskustan läheisyydessä Palsanpolun päässä, joka on Kivitieltä erkaantuva lyhyt kyltillä merkitsemätön polku.



Taiteilija on poissa mutta henki elää. Sinisiä ja punaisia kukkia kasvaa ja kukkii heinikossa. Linnut laulavat ja erityisen innokkaat hyttyset kisailevat.



Kittilän suuren pojan suuruutta ei ole vielä täysin tajuttu täällä, tai on tajuttu liiankin hyvin ja siksi yrittävät vaieta, unohtaa. Tämä ei kyllä onnistu.

Taiteilijan tehtävä ei ole miellyttää. Taiteilijan tehtävä on näyttää ja ravistella, synnyttää ajatuksia ja keskustelua. Laudat Palsan kotitalon ikkunoissa kertoo Kittilän hengestä, ja suhteesta kulttuuriin laajemminkin.



Wikistä info: Huugo Kalervo "Kalle" Palsa, sarjakuvien nimiölehdellä myös Porno-Kalle ja markiisi de Palsa (12. maaliskuuta 1947 Porvoon mökki, Kittilä – 3. lokakuuta 1987 Kittilä) oli suomalainen kuvataiteilija. Palsan taide on luokiteltu milloin surrealismiksi, naivismiksi tai primitivismiksi. Palsa itse määritteli taiteensa fantastiseksi realismiksi.

Hakusanoja:
Kalervo Palsa
Getsemane
Kittilä

5 comments:

Sami Liuhto said...

Kiitos ajo-ohjeesta, jota ei saa esim. Kittilän kunnantoimistolta. En ole milloinkaan Getsemanessa käynyt vaikka olen tehnyt aiheesta gradun. Ensi kuussa olisi tarkoitus mennä ja nyt se löytyy.

quijote said...

Olisit tullut ennen Juhannusta, oltaisiin juotu kahvit Kittilän Teboilissa. Erinomaista kahvia, hyviä sämpylöitä. Löytyy n. kilometri Palsan mökistä Leville päin tien vasemmalla puolella.

Sami Liuhto said...

Teboililla on hyvät kahvit ja sämpylät. Itse käyn Satakunnantien Teboililla Vätin rajalla, mutta tuo Kittilän Teboil: sinne menen myös.

Senja said...

Hei,
ja kiitos ajo-ohjeesta Palsan mökille. En olisi myöskään ilman tätä opastusta ja valokuvia löytänyt perille, tietoa mökin siajinnista on hankala löytää,edes netistä. Vielä tarkennuksena että tieltä 79 kun käännytään Narikkatielle, käännytään Kivitielle vasempaan, n.150 metriä ja taas vasemmalle,Palsanpolulle.
Kovin oli surkeassa kunnossa tuvat, harmittaa kun mitään konkreettista ei ole tapahtunut vielä, ateljeen katolle oli sentään laitettu pressu edes vähän suojaamaan.

oscari said...

Hei, myöhäinen kommentti. Kävin Palsan kkotimuseossa avajaisia seuranneella viikolla. Oli erittäin mielenkiintoinen kokemus. ja näin pride-viikon päätyttyttyä tuli asia mieleeni, sillä onkohan nyt niin, että palsan arvostus nousee samassa suhteessa kuin homojen yhteiskunnallisen arvostuskin nousee? Mutta museokokemus oli huippua!